Utflyktsbank

 • Östra Silvbergsgruvan
  Östra Silvbergsgruvan i Säter är ett utflyktsmål som ingen får missa! Det turkosa, vackra vattnet är unikt men bara en liten del av vad gruvområdet har att erbjuda! Läs mer om Östra Silvbergs gruvan här!
 • Älvpromenaden, Avesta
  Älvpromenaden i Avesta är en stadsnära vandringsled som erbjuder en annrolunda vy av staden. Sammanlagt är leden 9 km och erbjuder stora kontraster i landskapet. Via leden går det att besöka Döda Fallen, en sevärdhet i sig själv. Läs mer om Älvpromenaden i Avesta här!
 • Skräddartorpsfallet, Smedjebacken
  Skräddartorpsfallet är ett fantastiskt fint utflyktsmål i Smedjebacken kommun. Med en fallhöjd på 32 meter är det Hedströmens högsta vattenfall. Det är en plats för rikt friluftsliv och en häftig stund i naturen. Läs mer om Skräddartorpsfallet här!
 • Vandring i trollskogen
  I Brunnsdalen i Äppelbo kan du besöka en riktig trollskog! Den här leden är 2.5 km lång och går genom riktigt fina skogslandskap till Hummelbergets fot. Läs mer om Brunnsdalens vandringsled här!
 • Predikstolen Ludvika
  Predikstolen är en oslagbar utsiktsplats i Ludvika. Den 400 meter höga klippväggen erbjuder enastående vyer och en naturupplevelse utöver det vanliga. Läs mer om Predikstolen här och förbered dig på ett nytt äventyr i Dalarna!
 • Vandring vid älven – Lerbäcksrundan
  Lerbäcksrundan ligger centralt i Vansbro och erbjuder rofyllda vyer över Västerdalälven och Gruckån. Leden är en kombinerad vandring och cykelled där besökaren går på både mindre och större skogsstigar. Ta en paus vid en av de utplacerade bänkarna vid älven och njut av området i Lerbäcken! Läs mer här!
 • Äventyr i Björbo: Mejdåsens utsiktstorn!
  Mejdåsens utsiktstorn i Björbo, Gagnefs kommun, är ett utflyktsmål som bjuder på oslagbar utsikt! Det höga tornet ger milsslång utsikt över Björbo där Västerdalälven rinner genom skogslandskapet som omringar byn. Vandringsutbudet intill tornet är rikt och det går även att besöka Kapplaberget och den historiska Kapplakojan. Läs mer om det här utflyktsmålet och hitta ditt nästa äventyr!
 • Utsiktsplats: Hunflen
  Hunflen är ett berg i Äppelbo som erbjuder fantastisk utsikt! Det går att köra bil till toppen men är du sugen på en utmanande vandring går det även att ta sig upp via skogsstigar! I det här inlägget berättar jag mer om en 5 km lång vandring uppför berget Hunflen!
 • Jettvägen mellan Skålö och Eriksfors
  Jettvägen är en historisk väg mellan Skålö och Eriksfors. Här går det nu en fin vandringsled på 7.5 km. Leden går genom vacker, gammal barrskog och förbi sjöar och tjärnar. Läs mer om leden här!
 • Tönderbergsrundan – vandring med utsikt
  Tönderbergsrundan är en vandringsled som går uppför berget Tönderberget i Skålö, Dala-Järna. Leden är 4 km lång och bjuder på fina vyer! Läs mer om ditt nästa äventyr här!
 • Björntjärnsrundan
  Björntjärnsrundan är en vandringsled som är 8 km. Leden går över berg och förbi tjärnar i Skålös skogar. Det är en fin led som fungerar väl för både cykling och vandring. Läs om allt du behöver veta om Björntjärnsrundan här!
 • Vandra runt Storsjön
  Storsjön är en sjö i Dala-Järna som inte bara har en historisk skogsarbetarby i närheten, utan även en vandringsled på ca 9 km. Leden Storsjön runt finns med på kommunens ledkarta. I det här inlägget berättar jag mer om leden. Läs mer här!
 • Topptur till Skalet i Äppelbo
  Skalet i Äppelbo är ett av Vansbro kommuns högsta berg. Hit kan du vandra och besöka toppen med milslång utsikt. Här finns det ett utsiktstorn och en toppstuga. Läs mer om Skalet i det här inlägget.
 • Naturfenomenet Trollhällan
  Missa inte att besöka Trollhällan i Ytteråker, Dala-Järna. Den här sevärdheten bjuder på en spännande legend och ett besök på myren Bredflotten. Läs mer här!
 • Aktiviteter sportlov 2021!
  Det är sportlov! Vecka som allra bäst spenderas tillsammans med familjen ute i naturen! Dagens inlägg är fullproppat med tips på vad Ni kan göra i Vansbro kommun under sportlovet. Läs mer här!
 • Kolarkojan i Hästingsflotten
  Kolarkojan i Hästingsflotten är så mycket mer än en sevärdhet! Vill du sova över i naturreservatet Hästingsflotten kan du ta sikte på Kolarkojan, här finns allt du behöver för en natt i det fria! Läs mer här!
 • Mina drömmars vinterlandskap – Anjosvarden
  Tälta under mitt livs kallaste natt, bära ett monster på ryggen och leva tre dagar i ett drömlandskap. I det här inlägget delar jag med mig utav min upplevelse av naturreservatet Anjosvarden i norra Moras vildmark. Läs mer här!
 • Duschen – Skamheds naturdusch
  Duschen i Skamhed är ett häftigt besöksmål som bjuder på forsande vatten och häftiga sevärdheter. Läs mer om Duschen här!
 • Skifsforsen – Vansbros forsande sevärdhet!
  I Vansbro finns det flera sevärdheter som alla har en unik historia bakom sig. I det här inlägget får du veta mer om Skifsforsen, ett fantastiskt fint utflyktsmål som bjuder på vilda forsar och vackra, gamla dammar. Läs mer här!
 • Snöskovandring – Leksberget
  Vill du se en av Dalarnas vackraste utsiktsplatser? Då är det Leksberget i Siljansfors du ska besöka. I det här inlägget får du koll på allt du behöver veta inför en av vinterns finaste vandringar! Läs mer här!
 • TVÅ grillplatser du inte vill missa!
  Vill du hitta ut till nya, spännande platser som bjuder på grillmöjligheter för dig och dina närmsta? Då är det Näbba och Storbyviken som du ska besöka! Dessa platser ligger i Storbyhagen. Läs mer här!
 • Vandra med Västerdalälven!
  Som din friluftskompis vill jag tipsa om en högst “inofficiell” vandringsled som går längs med Västerdalälven mellan Dala-Järna och Vansbro. Den saknar ledmarkeringar och kräver lite extra förberedelser av sin vandrare men visar även upp älven från sin vackraste sida. Vill du veta mer om det här annorlunda tipset? Läs mer här!
 • Siljansleden: Ensro – Springkällan.
  Siljansleden, är du nyfiken på hur den vandringsleden är? I det här inlägget berättar jag mer om Siljansleden och delar med mig utav 5,5 km vandring på leden i Rättvik.
 • Ledkartan: Rutån – Grånäs
  Plocka fram Vansbros ledkarta så ska jag tipsa dig om en vandringsled som du bara måste testa! Leden mellan Grånäs och Rutån har allt som en kan önska sig utav en vandring i riktig Dala-IDYLL! Läs mer om det här!
 • En historisk vandring i fäders fotspår!
  Här kan du läsa om en fäbodvandring som jag, tillsammans med en kär vän, gjorde våren 2020. Vi vandrade från Storsjön i Järna till Täcksberget i Gagnefs kommun. Kanske kan det här inlägget inspirera dig att ta reda på mer om fäbodstigarna som finns i din närhet, eller testa att vandra samma led som vi gick i våras.
 • Kärleksstigen ♥ Eggarnas Naturreservat.
  Vill du se Västerdalälven från sin vackraste sida? Eller vandra i ett unikt landskap format kring Malungsåsen? Då är Eggarnas Naturreservat ditt nästa utflyktsmål! Läs om allt du behöver veta för din nästa tur här!
 • Naturstigarna i Haftahedarna.
  Haftahedarna är en vacker naturstig som ligger i Malung-sälens kommun. Det här området är väl värt ett besök och har något för alla! Läs mer om Haftahedarna här!
 • Ledkartan: Vålbergsrundan – bergens väg!
  Vålbergsrundan är en vandringsled som bjuder på fantastiska vyer! Leden passerar skogslandskap, myrar, tjärnar och otroliga vyer från fyra stycken berg. Läs mer här!
 • Ledkartan: Nolåkersflotten – vandring i myrlandskap.
  Nolåkersflotten är ett myrlandskap i Nordanåker, Dala-Järna, där det går en 3,2 km lång vandringsled. Den här leden finns med på Vansbros nya ledkarta! Det är ett unikt och otroligt vackert landskap. Läs mer om det här!
 • Storstupet – Orsas Grand Canyon
  Här kommer ett utflyktstips till dig som vill ta en tur utanför kommunens gränser. Storstupet i Orsa är en tur som passar alla. Detta unika landskap får du inte missa! Läs mer här.
 • Ledkartan Del 2: Marsjöberget – Snårbergsleden
  Del två av två! Här delar jag med mig utav Nordanåkers resterande 17 km mellan Marsjöberget och Snårbergsleden. Häng med på en otroligt fin tur som går upp på berg, genom myrar och vacker skog! Läs mer här!
 • Ledkartan Del 1: Skramsen – Marsjöberget
  Del ett av två! Jag har vandrat en av de upprustade vandringslederna i Nordanåker! Här delar jag med mig utav 5,6 km vandring mellan Skramsen och Marsjöbergetstopp. Är du nyfiken? läs mer här!
 • Lättillgänglig vildmark – 50 mils projektet.
  Läs mer om det spännande projektet som går mot slutspurten! Jag har pratat med samordnaren Åsa Larsson om upprustningen av Vansbrokommuns leder och den nya ledkartan som snart släpps! Det eu-finansierade ledprojektet som jag valt att kalla för 50-mils projektet är något som ingen får missa! Läs mer här.
 • Vansbro – en tillbakablick.
  I det här inlägget vill jag dela med mig av en del av Vansbros 100 åriga historia. Västerdalälven och järnvägen har spelat en stor roll i samhällets framväxt, två platser som vi idag besöker för äventyr och rekreation. Läs mer här!
 • Säljbergsgrottan – en fantasieggande vandring.
  I det här inlägget vill jag dela med mig av ett utflyktstips till en av Dalarnas största och vackraste grottor. Säljbergsgrottan har allt man kan önska sig av en tur i Dalaskogen, fina vyer och mycket att upptäcka. Läs mer här!
 • Ett naturreservat med WOW-känsla!
  Hästingsflotten är ett naturreservat på 785 ha som ligger i byn Uppsälje i Vansbro kommun. Här finns det strålande natur och två vandringsleder, 7 och 3 km långa. Läs mer om det här utflyktsmålet här!
 • Två utsiktsplatser du INTE får missa!
  Fisklösberget och Kringelrisåsen är två berg i Dala-Järna, Vansbro kommun, som är värda ett besök! De båda sträcker sig mer än 400 m.ö.h och är perfekta utflyktsmål med milslång utsikt. Läs mer här!