Blogg

En historisk vandring i fäders fotspår!

Introduktion

Jag skulle vilja berätta om en vandring från våren 2020.

En god vän och erfaren vandrare tog med mig på en historisk vandring på en fäbodled från Storsjön i Dala-Järna till Täcksberget i Björbo. Den här leden går förbi två fäbodvallar som ligger i grannkommunen Gagnef.

Fäbodarna ligger på Kläberget och Täcksberget. Landskapet som leden går genom är präglat av berg och det finns två utsiktsplatser att stanna till vid på vandringen.

Fäbodstigar har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Jag älskar att få vandra i fotspåren av människorna vars liv hade ett naturligt inslag av långa vandringar och vars livsstil präglades av naturen och omhändertagandet av boskapsdjur.

Arvet efter fäbodarna och fäbodlivet är en så stor del av Dalarnas historia att det väcker något inom mig som vill veta mer. Att få vandra på dessa stigar gör historien levande och verklig.

Jag vill dela med mig utav den här vandringen och föreviga den. Det ligger något magiskt i att få uppleva skogslandskapet i mitt närområde genom att vandra i fäders fotspår.

Kanske kan det inspirera dig som läser att ge dig ut på en egen fäbodvandring. Dessa stigar finns överallt i vårt län, kanske kan du hitta en i skogarna omkring dig?

Kläberget.

Kort sammanfattning

Målet för vandringen var att gå till Täcksberget i Gagnefs kommun, en vandring på 22 kilometer. Den här fäbodvallen har funnits i min väns släkt i många år och vi hade en önskan att vandra dit från Järna, Vansbro kommun.

Med största sannolikhet vandrade historiens fäbodkullor från Dala-floda, men kanske fanns det kullor från Järna som även dem vandrade dit.

Vi började vår vandring från Storsjön i Snöån. Därifrån gick vi sedan mot Klacken och vidare mot Kläberget.

Kläberget är en fäbodvall med lång historia och idag finns det både vandrings – och cykelleder här.

Från kläberget var det en lång vandring genom fantastiska skogslandskap. Vi kom tillslut till Idtjärnen och gjorde ett kort stopp vid Idtjärnens eldpallkoja.

Vi fortsatte vidare till Täcksberget där vår vandring slutade och vi blev upplockade för hemfärd.

Den här leden fortsätter ytterligare 9 kilometer till Fänforsen i Björbo men vi avslutade vår vandring vid Täcksberget. Vem vet, en dag kanske vi vandrar här igen, sover över i Eldpallkojan vid Idtjärn och fortsätter till Fänforsen i Björbo.

Här nedan kan du läsa det fullständiga inlägget om fäbodvandringen.

Från Storsjön till Klackens utsiktsplats

Vi parkerade öster om Storsjön och påbörjade vandringen längs med Romboleden mot Morberget. Den här sträckan är fantastiskt vacker!

Nedanför Morberget tog vi av till höger och följde en skogsväg mot Klackvallen. Vänster om vägen går det en stig mot Klacken. Härifrån gick vi till utsiktsplatsen. Ett fint ställe med utsikt över Översjön. Utsiktsplatsen är en avstickare från leden. Så härifrån behövde vi vandra tillbaka för att komma på stigen igen.

Utsikten vid Klacken.

Skyltarna längs med stigen visar dels mot Nås Socken och Klädberget. Vi vandrade genom skogen och gick söder om foten av Svadberget. Här gick vi över kommungränsen och kom till Gagnefs kommun.

Tillslut hamnade vi på en skogsväg och leden fortsatte via skogsvägen till Kläberget och fäboden med samma namn.

Skyltar längst med fäbodstigen.

Kläberget

Kläberget är bland de finaste fäbodvallar som jag har besökt! Det ligger riktigt högt, nästan 400 meter över havet. Här finns det vandringsleder och cykelleder.

Vi stannade vid ett fint, timrat träbord och letade rätt på gästboken för att skriva och berätta att:

“Helena och Emmy har varit här och är påväg mot Täcksbergets fäbod.”

Tänk att en så liten gest som att addera sitt namn i en bok fylld av andra vandrares namnskrift kan betyda så mycket!

Härifrån följde vi skyltarna mot Dala-Floda. Innan vi gick ned för Kläberget stannade vi till vid utsikten.

Jag kan förstå att fäbodlivet var en rekreation för våra förfäder. Närheten till naturen och de nya arbetsuppgifterna på fäboden måste ha varit ett speciellt avbrott i vardagen. Nog för att det hårda arbetet fortsatte, men på ett annat sätt och med en annan rutin.

Fortsatt vandring från Kläberget.

En inblick i Fäbodlivet

På Isabella-dagen, den 31 maj, vinkar fäbodkullorna adjö till sina vänner innan de påbörjar “buffringen” till fäbodarna. En dagsvandring senare är dem på plats. Från och med nu ska dagarna fyllas av mjölkning morgon och kväll, ystning och kokning av messmör, tillsyn av kreaturen, stängning av gärdesgårdar och slåtter på fäbodmarken. Höet förvaras i lador och bärs sedan hem på vintern när myrarna och sjöarna har frusit.

Många stannar på fäboden hela sommaren men åker hem till Floda till den årliga Kofesten. När skörden hemma i byn är färdig återvänder fäbodkullorna till fäboden. I augusti/september buffrar dem hemåt med boskapen igen.

Utsikten innan nedfärd från Kläberget.

Eldpallkojan vid Idtjärnen

Från Kläberget fortsatte vi vandra mot Idtjärnen. Vi rundade den stora och vackra tjärnen och besökte Eldpallkojan som ligger vid tjärnens utlopp.

Från Idtjärnen följde vi dels skogsvägar men även stigar mot Täcksberget som skulle bli vårt sista stopp.

Täcksberget

Täcksberget är en liten fäbodvall. Skogen som omger fäboden är otroligt vacker och består av både barr – och lövskog.

Här hade fäbodkullan Hilda Olsson på slutet av 1950-talet sin sista fäbodsommar med 4-5 kor och några ungdjur.

Härifrån fortsätter stigen ytterligare 9 kilometer till Björbo och Fänforsen. Vi blev upplockade och hemkörda till Järna. Med 22 kilometer i benen och 7 timmar spenderade i skogen var vi otroligt nöjda.

Som jag skrev i inledningen av det här inlägget så väcker det något inom mig när jag får vandra på fäbodstigar. Vårt läns historia kommer till liv och blir verklig.

De finns överallt, stigarna efter våra förfäder och deras vandringar.

Avslutning

Tack till dig som läst ända hit! Kanske kan du hitta ditt nästa äventyr på någon av fäbodstigarna i din omgivning.

Jag önskar dig en härlig tur,

Emmy

2 Comments

  • Pauline Palmcrantz

    Hej Emmy,
    Trevligt att få läsa om din och Helenas vandring i våra trakter, Kläbergets fäbod. Synd ni inte vandrade förbi i juni -augusti, för då hade ni fått uppleva en levande fäbod. Här går ett tiotal kor och ungdjur på fritt skogsbete varje dag, från morgon till kväll, då de kommer hem för nattvila i hägn alldeles frivilligt. I hagarna runt om fäboden betar flera grupper med hästar, av dessa är tre nordsvenska brukshästar mina. Stoet brukar dra besökare på vagnsturer. Vi är tre gårdar som har djur och förutom mina kor och de tre hästgrupperna finns också en fårflock som betar fritt i buon. De äldre fäbodbruket drevs fram till 1965 men sedan fem somrar är bruket igång igen, med fler djur än då. Vi slår och hässjar höet på lindorna samt håller undan slyet. En hel del av de gamla öppna markerna har eller ska restaureras och gärdsgårdarna som en gång fanns skall upp igen. Välkommen åter!
    /Pauline

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *