Rättvik

Tre toppar

3,5 minuters läsning

Tre toppar är en vandringsled som, likt namnet avslöjar, går över tre bergstoppar. Bergstopparna är utrustade med rastplatser där bord och sittplatser står i perfekt läge för utsikt över bygden.

Ledens sammanlagda längd är 7.5 km men det går även att gå kortare rundslingor.

Det här är en av Rättviks finaste vandringsleder och en bra utflykt för den som vill uppleva den nära naturen som omger bygdens centralare område.

Få mer information i det här inlägget och testa vandringsleden Tre toppar du också!

Jag skulle vilja kalla den här leden för Rättviks signaturled. Efter ett snabbt internetsök angående Rättviks vandringsutbud är Tre toppar den led som ger flest träffar.

Vandringsleden är 7.5 km lång och går i en cirkel. Utmed leden finns det bord med sittplatser utplacerade där utsikten är som bäst. Leden är välmarkerad med både ledmarkering och skyltar.

Den här vandringsleden ligger centralt och med gångavstånd från centrum. Ser du upp mot slalombacken från centrala Rättvik så tittar du även på Tre Toppars startpunkt som ligger vid foten på berget.

Innan du får avnjuta Tre Toppars ljuva stig väntar en uppförsbacke som saknar jämlike… Har du bil kan du köra upp till Slalombackens parkering, ses där!

Börja här

Starten på Tre Toppar ger en försmak på den vidunderliga utsikt som genomsyrar den här vandringsleden.

Parkering är inga problem. Här uppe finns slalombackens rymliga parkering plus en mindre parkeringsplats nedanför värmestugan.

För att komma till själva startpunkten av leden ska du korsa slalombackens nedfart och gå mot stugbyn Fyrklövern. Här finner du skylten som startar vandringen.

Fortsätt längs den breda vägen som går ovanför Fyrklöverns stugby och vidare mot skogen. Tyvärr ger ledens första kilometer inget trevligt välkomnande…

Om du hamnar på ett stort avverkningsområde så har du tyvärr hamnat rätt. Stigen är ersatt av stora traktorspår, träden har förlorat sin rättmätiga plats och ligger nu i prydliga högar på var sida om vägen. Det är bara att gå på, på slutet av det traktorspår du följer väntar en trevligare vandring och fortsättningen på Tre Toppar.

Hedsåsberget 344 m.ö.h

Lämna ljudet från samhället bakom dig och låt tystnaden i skogen välkomna dig på leden.

Vandringen upp mot Hedsåsberget ger en försmak på den utsikt som väntar. Stigen slingrar sig genom skogen i en lagom brant uppförsbacke.

På ett ställe sammanstrålar Siljansleden på sin 30 mil långa färd runt Siljan.

Utsiktsplatsen ligger norr om stigen. Väl på plats ser du Rättviks norra bygd med bland annat byarna Boda och Backa i blickfånget. Sjön Ljugaren ligger stilla öster om dessa byar.

Fortsätt stigen ner för berget så kommer den tillslut ut på en skogsbilväg. Följ vägen. Där vägen tar slut fortsätter stigen till höger upp i skogen mot Lerdalsberget.

Lerdalsberget 364 m.ö.h

Ljuden från bygden börjar långsamt komma tillbaka när du närmar dig Lerdalsbergets topp. Skogens ombonade landskap bryts tvärt av när du vandrar ut på den öppna marken under kraftledningarna och tar sikte på slalombackens topp.

Slalombacken i Rättvik har sina nedfarter på Lerdalsberget. Här uppe finns det en toppstuga och rodelbanor.

Utsikten är oslagbar och ger en panorama vy över Rättvik, Siljan och de omkringliggande byarna från Stumsnäs udde till Siljansnäs. Bergen i horisonten ger en stark kontrast till Siljans stilla vatten och lämnar varje åskådare mållös.

Här finns det möjlighet till att sitta ner och ta en stunds aktning till det sköna Siljansområdet.

För att fortsätta vandringen på Tre Toppar följer du bilvägen ca 700 meter nerför berget och tar sedan in till vänster där leden går till den tredje toppen. Det finns en skylt som visar vart stigen är.

Vill du avsluta din vandring här går det också bra! Följ bara slalombacken ner eller gå via bilvägen.

Hökolsberget 344 m.ö.h

Landskapet skiftar markant i naturreservatet Dalen. Från gammal granskog till ljuvlig lövskog av björk och asp.

Hökolsberget ligger i ett naturreservat med fantastisk natur som har sin högglans under våren då dalen är täckt i vitsippor.

Skogen på Hökolsberget är runt 200 år gammal. Granskogen liknar en sagoskog där troll och älvor lever bland de mossiga snåren.

Toppen ligger ca 100 meter från stigen. Skogen har vuxit sig hög men mellan trädtopparna går det att se Siljan. Den här platsens magi finns i vandringen genom naturreservatet snarare än utsikten på toppen, men det är ett trevligt inslag att följa den branta stigen till Hökolsbergets topp och ta en fika där.

Från Hökolsbergets topp går det att fortsätta till Vidablick och besöka utsiktstornet, men det är en annan vandring än den vi är mitt upp i.

På nedfarten från berget kommer du märka att omgivningarna skiftar. Den gamla granskogen byts ut till öppna gläntor där lövträden trivs. Här växer björk och grova aspar.

Nere vid det som kallas för Vitsippsdalen finns det fler bord att stanna till vid. Den fortsatta vandringen går nu via byvägar tillbaka till Slalombacken och parkeringen där leden hade sin början.

Jag vill ge mitt varmaste tack till de som ordnat med borden som står på varje topp! Vilka hjältar!

Avslutning

Jag kan varmt rekommendera vandringsleden Tre Toppar. Leden visar upp Rättvik och dess omkringliggande natur och byar från deras bästa sida!

Leden är väl omhändertagen. Jag känner mig bortskämd när jag går den; Bra markeringar, skyltar och till- och med utplacerade bord med sittplatser. Hatten av till de som ordnade med detta på toppen av, inte ett utan, tre berg!

Den är även lätt att ta sig till leden oavsett om du har bil eller går från centrum.

Jag vandrade den här leden under februari. Den milda vintern lämnade stigen lättvandrad och dessutom hade fler vandrat före mig vilket gjorde turen enkel att genomföra.

Vill du gå en kortare variant kan du avsluta turen på Lerdalsberget. Det går även at gå i motsatt håll, alltså börja i naturreservatet och bestiga Hökolsberget först.

Tre Toppar erbjuder en härlig stund i Rättviks natur, kommer du ta chansen?

Jag önskar dig en go tur!

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *