Rättvik

Enåleden

I Rättvik finns en å som heter Enån. Vid första anblick verkar den inte mycket för världen, ett vattendrag av många som har sitt utlopp i Siljan. Men för den som vågar följa med på en tur in bakom tallarnas skydd väntar en vandring dem sent kommer glömma.

Enån har nämligen valt den bästa färden genom Rättviks skogar och vi har möjlighet att ta följe med den. I inlägget nedan berättar jag hur.

Vild och vacker

Enåleden följer fem kilometer av Enåns serpentinväg genom skogen mellan Jarls friluftsområde och naturreservatet Springkällan.

Den fem kilometer långa vandringsleden visar upp ett fantastiskt landskap som både är vilt och vackert på samma gång. Från stigen är Enån aldrig längre bort än det går att lägga ögonen på den.

Som om inte leden vore ett besöksmål i sig avslutas turen i naturreservatet Springkällan som har en fascinerande historia. Kan det verkligen stämma att den naturliga fontänen har stått där i över 150 år? Läs vidare så får du veta.

Följ Enåns vilda väg genom skogarna.

Börja här

Jarls friluftsområde är startpunkten för den här vandringen. Härifrån är det fem kilometer till Springkällan där leden avslutas. Tur och retur blir leden 10 kilometer.

Bor du på Rättviks Camping, vid Enåbadet, går det även att vandra leden därifrån, då börjar leden vid Vandrarhemmet, service hus A.

Jarls Friluftsområde

Jarl ligger en bit utanför centrala Rättvik, mot byn Backa. Genom att ta sig hit ökar möjligheterna till ett aktivt friluftsliv. Det är både centralt och lättåtkomligt med bil, buss och promenadsteg.

Nu ska jag förklara hur du hittar till Enåledens början från parkeringen på Jarl.

Gå ned mot stugan nedanför backen och håll till höger om den. Väl där nere följer du elljusspåret som går in i skogen till höger. Stigen passerar en liten lekpark till vänster om stigen.

Nu ser du en lång backe, gå inte uppför den utan håll till vänster där stigen delar sig. Den högra leder till den långa uppförsbacken, den vänstra till ett öppet fält. Gå mot det öppna fältet.

På slutet av fältet ser du startskylten till Enåleden. Här kan du läsa mer om enån. Illustrationen på skylten ger ett fågelperspektiv på åns mjuka kurvor och svängningar.

På vandringsleden

Väl på leden är det enkelt att hitta. Enåleden är väl uppmärkt med både blå skyltar och orange färg.

Siljansleden går i samma område som Enåleden startar, var uppmärksam på att inte följa den av misstag. Den går på andra sidan (öster om) Enån än vad Enåleden gör.

Det är ljuvligt att stanna upp vid broarna. Djurlivet är rikt i det här området. Stanna upp en stund för en chans att ta del av Knipornas och bävrarnas liv i ån.

Första rastplatsen

Den första rastplatsen kommer efter tre kilometer. Det är en slogbod med rejält golv, tre väggar och en liten eldstad. Här vore det fint att checka in en natt!

Slogboden står längst ut på en liten udde där Enån gör en kraftig sväng.

Passa på att ta en rast i slogboden och njut av naturen kring Enån.

Kungshol

Efter tre-fyra kilometer passerar du Kungshol som är en kurs -och lägergård. Här ska du fortsätta över gårdsplanen, mot flaggstången och ta grusvägen vidare. Vid nästa lilla stugby håller du vänster, gå förbi Herrbrät och sväng in på den lilla stigen.

Kungshol har en gammal kvar som står där än idag. Vattnet i ån forsar kraftfullt fram.

Springkällan

Plötsligt förändras skogen. Överallt står granar i all sin prakt och Enån byts ut mot Draggån. Någonstans inne i skogen hör du ljudet från vatten som slår mot sten. Det är Springkällans naturliga fontän!

Träbron över Draggån är den sista passagen av Enåleden som nu lett dig hela vägen till slutdestinationen Springkällan. Passa på att njuta av omgivningen, ta en välförtjänt rast vid slogboden med dess eldstad.

Vad är Springkällan?

Springkällan är ett utflyktsmål i Enånsnaturreservat. Den meterlånga vattenpelaren är ett resultat av ett misslyckat borrningsförsök på 1860 talet. Ett oljebolag borrade efter olja men hittade istället ett vattenskikt. När hålet pluggades igen skapades ett så högt tryck att vattnet forsar upp likt en fontän.

Tips

Där Enåleden slutar börjar Dalhallarundan. En sex kilometer lång vandring -eller cykeltur som går mellan Springkällan och det ikoniska kalkbrott som idag är en konserthall.

Inlägg om Dalhallarundan – kommer strax.

Vill du inte gå samma väg tillbaka kan du gå Siljansledens sträckning tillbaka till Jarl.

Jag hoppas du finner Enåleden lika underbar som jag gjorde under min tur. Tack för att du besöker Mitt i det vilda, tills vi ses igen önskar jag dig en go tur!

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *