Roadtrip Dalarna

Snöskovandring – Leksberget

Du vet den där känslan när verkligheten på något sällsynt sätt lyckas slå dina förväntningar med hästlängder?

Leksberget i Siljansfors bjöd på en sådan känsla.

Jag hade stirrat efter berget varje gång jag åkt förbi Siljansfors på väg till Mora. Den höga klippväggen på bergets topp planterade tankar inom mig.

“Det är säkert fin utsikt där uppifrån…”

Då visste jag varken namnet på berget eller om det gick att ta sig upp dit.

Tack vare sociala medier och fantastiska människor som delar med sig utav sina guldkorn i dalaskogen fick jag veta mer om berget i Siljansfors.

Birte Leonhardt Bogg som driver Instagramkontot och hemsidan By_Addie berättade om sin vandring upp på Leksberget. Hon gav mig en stor dos inspiration och all info jag behövde för att göra en tur upp dit. Tack vare henne fick jag uppleva en av vinterns vackraste stunder (hittills).

Snöskovandring uppför det snötäckta Leksberget.

Vill du också besöka Leksberget? Här nedan berättar jag om allt du behöver veta för en vintertur på Leksberget via den fina Leksbergsstigen.

Nu kör vi!

Leksberget i Siljansfors

Vandringen

Hela dalarna ligger under ett snötäcke och för att ta sig upp på Leksberget rekommenderar jag att använda snöskor. Kanske är det här ett tillfälle då du kan göra en rejäl Hemester och dessutom testa något nytt?

Vintervandringen till Leksberget börjar vid Siljansfors skogsmuseum. På slutet av planen går du på Siljansleden som följer E45an i ca 300 m innan den går in i skogen.

I skogen möts du utav en bro som går över Ryssån. Ryssån är ett vattendrag som rinner från Ryssjön.

Efter bron kommer du strax ut vid E45:an igen och följer den ytterligare 600 meter tills du kommer fram till en skogsväg som slutar i en vändplan.

Leksbergsstigen

Snöskor underlättar vandringar i djup snö och är en rolig vinteraktivitet.

Leksbergsstigen är 1,6 km lång och går uppför Leksberget. Här får du vandra i underbar natur med snötäckta granar och tallar.

Längs med stigen möts du av gamla fångstgropar och stigar. Berget berättar om en tid då människan var beroende av naturen på ett helt annat sätt än vi är idag.

Delvis går stigen längs med en skoterled, har du tur så är leden nykörd och snön hårt packad. Du kommer se en skylt som berättar att stigen svänger av och vandringen upp mot berget börjar. Här får du gå ospårat och följa den vita markeringen, som kan vara lite svår att se när snön har lagt sig på trädstammarna.

Stigen slingrar sig uppför berget med snötäckta träd längst sin sida. Trots att markeringen kan vara tillfälligt undangömd bakom snön så är stigen tydlig i skogen. Det är som att träden har flyttat på sig för din skull och skapat en allé på vägen upp mot toppen.

Utsiktsplats: Leksberget

Moras vinterlandskap.

Ett glädjetjut slipper ut mellan mina läppar när skogen blir allt glesare och landskapet nedanför mig öppnas upp. Det är så vackert att jag klumpigt springer med de stora snöskorna på fötterna för att ta mig till toppen så fort jag kan.

Det är bland det vackraste jag någonsin har sett. Skogen och bergen nedanför mig verkar aldrig ta slut. Mil efter mil sträcker ett snötäckt landskap ut sig som i en vinterdröm.

“Här vill jag stanna.” Är det enda som går runt i mina tankar. Och det gjorde vi. Vi stannade på toppen, fotade som galningar och lade ut sittunderlag vid klippkanten för att fika med den bästa utsikten vi någonsin haft.

När solen lämnade oss ensamma under en stjärnklar himmel påbörjade vi nedstigningen och följde våra stora snöskospår tillbaka nedför berget.

Solnedgången från Leksbergets utsiktsplats.

Från utsiktsplatsen har du milslång utsikt över Moraskogen där Siljan gömmer sig bakom berget Gesunda.

Parkering & vägbeskrivning

Leksberget ligger ca 6 mil från Vansbro.

Kör 26:an från Vansbro mot Mora. I Siljansfors svänger du in till Skogsmuseet och parkerar på planen bredvid E45:an. Leden börjar på slutet av planen och går längs med E45:an några hundra meter.

Ingenting slår belöningen efter en lång vandring som milslång utsikt.

Avslutning

Jag kan verkligen rekommendera en tur till Leksberget i Siljansfors. Det är ett perfekt utflyktsmål till dig som längtar efter att se något nytt.

Vill du testa att gå på snöskor? Jag hittade två aktörer i Vansbroområdet som hyr ut snöskor, Dalarna Outdoor och Yttermalungs camping.

En sån här tur skulle jag kalla för Hemester och Svemester när den är som bäst! Eller vad säger du?

Jag önskar dig en härlig tur!

// Emmy

På Instagram kan du se vandringen uppför Leksberget Live i min Highlight med namn “Leksberget”. Vi ses där!

2 Comments

  • Birte

    Vad härligt att läsa om din tur, Emmy! Håller ju med dig att Leksberget är fantastiskt! Berget svek mig inte ens när jag vandrade upp där i novemberregnet, men det gör sig otroligt fint i ett vitt vinterlandskap!
    Kan lägga till att man även kan hyra snöskor på Gesundaberget, där de hyr ut skidor.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *