Vandring

Siljansleden: Ensro – Springkällan.

Här kommer ett vandringstips från Rättvik! Siljansleden är sammanlagt 340 kilometer lång, vilket kan kännas som en omöjlig vandring. Men för den som vill uppleva Siljansleden utan att vandra hela sträckan kan jag varmt rekommendera att dela upp den i kortare passager.

Jag har vandrat 5,5 kilometer av leden mellan Ensro och Springkällan. Det är en fantastiskt välbevarad sträcka som bjuder på riktigt fina vyer, broar över vattendrag och en överraskande trappa mitt i skogen! Slutmålet är naturreservatet Springkällan som har en spännande historia!

Kort information

VART? Siljansleden i Rättvik. Start norr om Rättvik i Ensro.

VAD? 5,5 kilometer passage av Siljansleden.

TIPS: Parkera en bil vid slutmålet i Springkällan och ta en andra bil till starten, alternativt få skjuts till starten och parkera den andra bilen vid slutmålet.

Siljansleden

Siljansleden är en vandringsled på 340 kilometer. Leden går mestadels på gamla fäbodstigar runt Siljan och Orsasjön. Siljansleden blev 2019 utnämnd till en av Sveriges tolv signaturleder utav Svenska turistföreningen. Dessa tolv signaturleder ska visa Sveriges natur och vandringsutbud och är de mest spektakulära och karaktäristiska lederna i landet.

En av skyltarna som visar Siljansledens framfart i Rättviksskogarna.

Vandringen

Den här vandringen börjar i Ensro, vid sjön Ensen. Här finns det en parkeringsplats och en tydlig skylt mot Springkällan. Följ den orangea markeringen in i skogen.

Väldigt snart möter du en lång trappa i skogen. Denna tar dig upp på åsen som du kommer vandra över. Att vandra högt är en av den här ledens signament!

Ensro-trappan som tar dig upp till åsen Getryggen.

Vandringen fortsätter över Getryggen innan den går förbi sjöarna Brunnarna och Skäftringen. Här finns det en bänk vid vattnet och en slogbod att stanna till vid.

Efter Brunnarna och Skäftringen kommer en idyllisk bro som tar dig över vattnet till sista sträckan av leden. Efter bron kommer du in på en skogsväg som du följer i ca 1,5 kilometer.

En av ledens vackraste partier där stigen går mellan Brunnarna och Skäftringen.

Precis innan du kommer fram till Springkällan kommer Siljansleden att fortsätta österut men här ska du fortsätta söderut. Det finns en skylt där det står Springkällan som du ska följa de sista hundra metrarna.

I Springkällan finns det mycket att se!

Springkällan

Springkällan är ett naturreservat med en spännande historia! år 1869 borrade Dalabolaget efter olja här. De stötte på en liten mängd olja men träffade en vattenkälla! När borrhålet täpptes igen uppstod en fontän som sprutar än idag!

Det här är slutdestinationen på vandringen. Här flyter Draggån förbi och vid ån finns det en fin slogbod och flera skogsstigar att upptäcka innan hemfärd.

Avslutningsvis

Att dela upp en lång vandringsled som Siljansleden i kortare etapper är ett bra sätt att uppleva leden på. Det finns så mycket att se i Siljansområdet och Siljansleden är ett av många sätt att uppleva denna Dalaidyll på.

Jag önskar dig en härlig tur

Emmy ♥

2 Comments

Leave a Reply