Sevärdheter

Två utsiktsplatser du INTE får missa!

Det är något alldeles speciellt med berg, håller du inte med?

Kampen mot toppen, oavsett höjdmetrar, kan locka till sig stora som små upptäckare. Den milslånga utsikten och möjligheten att få se världen från ovan är en ovärderlig skatt som var och en av oss kan ta del av.

Film av Gunnar Eld.

Här i Dala-Järna, Vansbro kommun, har vi några berg som blivit mina favoriter. Två av dessa, nämnligen Fisklösberget och Kringelrisåsen ligger i samma område med bara några kilometer emellan. De ligger båda i Skålö, en liten by ungefär 2 mil utanför  Dala-Järnas centrum, vars skogar är sprängfyllda med åsar, kullar och berg.

Jag tänkte dela med mig av hur du kommer hit och vad som finns att se när du väl är här. Karta och kompass alternativt en mobil med GPS skulle jag rekommendera att ta med för att slippa onödig oro över att köra fel.

Fisklösberget 410 m.ö.h.

Fisklösberget

Fisklösberget ligger vid sjön Fisklösen. Det här berget går även under namnet Fisklösköla. Att besöka det här berget är relativt enkelt, dels på grund av dess läge precis vid sjön men också tack vare den korta vandring som krävs för att komma till toppen.

Hur tar du dig hit?

Vid spetsen av Skålövägen tar du av mot Vålbergsvägen. Denna skogsväg tar dig rakt norrut, längs med sjön Hulens västra sida. Efter ca två kilometer efter Hulen svänger du höger mot den lilla sjön Fisklösen och tar sedan sikte på berget Fisklösberget. Denna infart har en sliten träskylt med namnet Fisklösköla på. 

Många av höjdmetrarna avverkas redan i bilen på väg upp till berget. Skogsvägen sträcker sig uppåt och runt Fisklösen tills den sedan slutar i en vändplats. 

Vandringen:

Väl vid vändplatsen parkerar du bilen och letar rätt på en liten stig som gömmer sig i skogen omkring. Tyvärr finns det inga skyltar här ännu. Men trots ett första försök så är det inte svårt att hitta den ensamma stigen du ska följa upp till toppen. 

Vandringen tar ungefär 10-15 minuter och bjuder på en härlig mjölksyra i benen.

Själva utsiktsplatsen är belägen ovanpå en klippvägg där marken är respektingivande långt ner, så se upp! Tackvare detta stup så finns där ingen skog som skymmer den fantastiska utsikten över Gräsbacktjärnen och Björnknölen. Skålös granskog ligger under dina fötter och panoramavyn är helt klart fängslande.

Fisklösköla utsiktsplats
Utsikten från Fisklösköla över Gräsbacktjärnen och Björnkullen.

Kringelrisåsen 417 m.ö.h.

Ännu en pärla i Skålöskogen är Kringelrisåsen. Det här berget ligger i samma område som Fisklösberget och tar bara några minuter extra att ta sig till med bil. 

Hur tar du dig hit?

Utgå från samma skogsväg som går längs med Hulen och kör förbi infarten till Fisklösberget. Fortsätt norrut på vägen utan att svänga av. Efter ungefär 3 kilometer från det att du körde förbi Hulen kommer en träskylt med namnet Kringelrisåsen ingraverat i. Här finns det en liten parkeringsficka längs med skogsvägen där du kan parkera bilen. Stigen till utsiktsplatsen hittar du på andra sidan skogsvägen du parkerade vid. 

Vandringen:

Stigen upp är bitvis väldigt brant och blöt så rejäla skor är att rekommendera. Vandringen upp tar ungefär 20-25 minuter. Redan innan toppen kommer utsikten att belöna dig för din hårda vandring och låta dig njuta resten av vägen upp.

Även Kringelrisåsen vilar på toppen av en klippvägg och bjuder på en helt felfri utsikt. Här kan du se solen gå ner i väst och njuta av den milslånga utsikten över Skålönaturen. Leta gärna reda på gästboken och skriv en hälsning från din tur hit. 

Avslutningsvis

Uppe på dessa två utsiktsplatser får nedfallna träd och stubbar fungera som sittplatser. Vill du elda får eldstaden byggas upp för hand och ved hämtas bland skogens nedfallna grenar. Det är en sann naturupplevelse att dela med vänner och familj men även som ensam vandrare. Det enda som kan störa dina tankar är fåglarnas sång och ljudet av sann vildmark när den är som bäst.

Överallt finns dem, bergen som väcker något vilt inom oss, vilka berg eller utsiktsplatser har du omkring dig? 

Jag önskar dig en god tur,

Emmy.

Skriv upp dig på e-mail listan för att få uppdateringar från Mitt i det vilda i din inkorg!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *