Sevärdheter

Kolarkojan i Hästingsflotten

Bloggserien om sevärdheter i Vansbro fortsätter och veckans tips hittar du i naturreservatet Hästingsflotten i Uppsälje.

Kolarkojan i Hästängsflotten bjuder inte bara på en historisk tillbakablick utan också på ett äventyr med möjlighet till övernattning.

Vill du veta mer om Hästingsflotten har jag skrivit en detaljerad artikel om Vansbros finaste naturreservat HÄR.

En unik förmån

Att uppleva en natt i naturen behöver varken vara dyrt eller komplicerat. I det här fallet behöver du inte ens äga ett tält för att få uppleva friheten det innebär att sova över i skogen.

Kolarkojan i Hästingsflotten är en av flera stugor i Sverige som står öppen och är tillgänglig för vem som helst att använda. Den underhålls utav föreningen Uppsälje framtid och är helt gratis att använda. Här finns allt du kan tänkas behöva för en övernattning!

Vattenbrunn i anslutning till Kolarkojan.

Bo som en kolare

Historia

En kolarkoja är en bostad som kolare bodde i under arbetet med kolmilor. Kolarna övervakade kolmilorna för att se till att de inte tog eld eller slocknade under kolningsarbetet.

Kolarkojor är enkla bostäder. Längs med långsidorna finns det oftast väggfasta bänkar som används till sovplats och på en av kortsidorna finns det en vedkamin.

Det var viktigt att alltid ha uppsikt över kolmilan därför var fönstren eller dörren riktat mot milan.

Idag

Kolarkojan som står i Hästängsflotten är uppbyggd som en modell av en äldre kolarkoja. Kojan står på samma plats som man tror att det stod en kolarkoja tidigare.

Här finns det idag ett dass och en vedbod. Det finns även en vattenbrunn och en eldplats utanför kojan.

I närheten av kojan finns Mörktjärn. I tjärnen står det en fin brygga som erbjuder bad och- grillmöjligheter. Här finns det även ett rymligt bord med sittplatser omkring.

Självklart går det vandringsleder i området!

Vandring

Förbi kolarkojan går vandringsleden Finnmarksleden som går mellan Rutån och Lindesnäs på 37 km.

Här kan du även vandra Häständsleden som leder dig på den unika Hästängsåsen. Det är en upplevelserik vandring som visar upp naturreservatet från sin vackraste sida.

Praktisk info

Hitta hit

För att hitta hit åker du till Glatjärn i Uppsälje. Härifrån går du på Hästängsleden i ca 3 km. Mellan Flån och Ljustjärnen går leden som tar dig till Kolarkojan. Följ den i ca 300 meter så är du framme!

Att ta med

Det finns madrasser att lägga ut på de två sovplatserna i kojan. Men ta med sovsäck att sova i.

Ved finns i vedboden. Jag rekommendera att ta med tändmaterial och tändstickor/tändare.

Eldplats utanför Kolarkojan.

Jag hoppas att du får uppleva ditt nästa äventyr i Kolarkojan i Hästingsflotten!

Jag önskar dig en god tur

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *