Sevärdheter

Utsiktsplats: Hunflen

Hunflen är ett berg i Äppelbo som erbjuder en av kommunens finaste utsikter! På vägen upp får besökaren se byn Äppelbo från ovan och även se ut över flera sjöar och tjärnar. Utsikten sträcker sig över de milslånga skogarna ända till bergen i horisonten. Vill du njuta av en fantastisk utsikt och ha den bästa åskådarplatsen vid solens nedgång är det Hunflen du ska besöka!

Hunflen har tidigare varit en skidanläggning för slalomåkning. Denna är inte i bruk för tillfället men berget erbjuder mycket annat spännande. Besökare kan vandra och springa på skogsstigarna, cykla i tre stycken downhill-banor eller åka längdskidor på vintern.

Det går att ta sig till toppen via bilväg men det går även att vandra upp via liftspåret eller på någon av alla skogsstigar som finns på berget! Det är en utmanande vandring då berget är brant. Men utsikten är minst sagt mödan värd!

Toppstuga & skogsstig med utsikt

Jag chattade med Jesper Lundberg tidigare i veckan. Jesper är en Äppelbokille som tillhör Sverige eliten inom terränglöpning.

Det är Jesper som har tagit över ansvaret för Hunflen och har under de senaste två åren renoverat upp toppstugan. Stugan på Hunflens topp har stått obrukad sen 1986 och Jesper planerar nu att hyra ut den till både turister och lokalbor. Stugan kan användas till större sammankomster som bröllop, fest och som konferenslokal.

Hunflen trail är ett terränglopp på 8 km skapat av Jesper själv. Tävlingen går på stigarna kring Hunflen med utmanande 500 meters stigning! Förhoppningsvis kommer ett lopp att hållas i sensommar/höst 2021.

Jesper har även börjat markera en skogsstig på Hunflens södra sida som fungerar bra till vandring. Det är en fin och utmanande vandring som bjuder på fantastiska vyer. Det är den stigen jag tänkte dela med mig av i dagens inlägg.

Utsikten från toppstugans stora veranda!

Vandring på Hunflen

Skogsstigarna kring Hunflen är många! Men en speciell stig finns med på terrängkartor som t.ex Sverigeserien – Topo50 blad 74 över Vansbro eller den digitala kartan Topomaps. Den här stigen är delvis markerad med röd färg på träd och stenar och guidar besökaren till toppen av Hunflen.

Vandringen är ca 5 km lång och går i tuff terräng uppför bergets södra sida. Vandringen går till en början på breda skogsstigar innan den går in på ett traktorspår och fortsätter sedan på en smal skogsstig till toppen.

Den första kilometern är helt omarkerad på plats. Mitt tips är att använda en digital karta med GPS funktion på mobilen. På så sätt kan du se ledens sträckning på terrängkartan och följa din egen position på den. Det finns utplacerade skyltar på vissa ställen som visar vägen mot toppen.

Jag kommer fortsätta med att beskriva vandringen upp via den södra skogsstigen. Leden börjar vid en skogsbilväg i närheten av Hunstjärnen, söder om berget.

Uppför berget

Den här stigen finns med på terrängkartan Topomaps. Ta gärna hjälp av den!

Här hittar du en kartnål från Google maps till skogsbilvägen som stigen börjar på.

Precis i början på den grusade skogsbilvägen går det en bred stig in till höger (sett med väg E16 i ryggen). Ledens början är en bred stigen som syns från grusvägen efter järnvägsspåret.

Parkerar du vid grustaget behöver du följa skogsbilvägen tillbaka mot E16 i ca 500 meter. Då kommer du se stigen gå in till vänster om skogsbilvägen.

Följ stigen tills du kommer fram till en bro. Innan bron svänger du vänster och följer stigen norrut. Stigen går förbi några villor och in i ett stigmöte. Fortsätt hela tiden att följa den bredaste stigen. Här står det en skylt som visar vägen mot toppen.

Efter ca 1 kilometer kommer du se röda markeringar på träden. Följ dessa markeringar! De leder dig vidare mot toppen.

I samband med att det blir brantare blir också leden smalare. Efter ca 2 kilometer belönas bestigningen med fantastisk utsikt över Äppelbo. Det här är en av mina absoluta favoritplatser från berget.

Efter ca 1 km dyker de röda markeringarna upp som guidar besökaren till toppen.

Efter utsiktsplatsen kommer stigen gå nedåt berget i några hundra meter innan den svänger uppåt igen. Här slingrar sig stigen uppåt i ett hav av rödspräckliga stenblock.

Leden kommer upp bredvid den fina toppstugan på Hunflens topp! Här syns Äppelbo och den omkringliggande naturen dels från den fina verandan men även från liftsystemet och skidnedfarten.

Vid skidnedfarten står det en liten bod som fungerar utmärkt som fikaställe med utsikt!

Nedför berget

Vandringen nedför berget följer en skogsstig som inte är markerad på plats men som finns utmarkerad på terrängkartan.

Stigen nedför berget börjar vid toppstugan. Där står det en blå skylt med texten vandringsled 2 km. Stigen varierar och går dels på en downhill bana med våghalsiga hopp och tvära svängar. Här kan vi behöva se upp för cyklister under högsäsong eller slå oss ned och beskåda deras nedfart.

Följ stigen tills den blir bredare och tillslut kommer ut vid grustaget på skogsbilvägen som leden började vid.

Hitta hit

Här hittar du en kartnål som visar parkeringsplatsen vid grustaget i närheten av leden.

Grustaget där leden kommer ut vid hemfärd. Här går det att parkera.

Ta sikte på Hunstjärnen som ligger sydost om berget Hunflen. Från E16 går det en grusad bilkörväg till början av stigen. Det går att parkera längst med bilvägen eller vid grustaget längre in på vägen.

Är bommen stängd går det att ställa sig i en parkeringsficka vid vägen E16. Parkeringsfickan är precis vid grusvägens infart.

När du kör mot Hunflen kommer du se flera skyltar mot berget. Om du vill köra bilen upp till toppen kan du följa skylten mot Hunflen i anslutning till restaurangen och servicecentret. Hunflen 4 står det på den skylten.

Vill du vandra uppför berget via stigen ska du inte köra efter dessa skyltar utan fortsätta förbi tills du kommer till den grusade bilkörvägen som går över järnvägsspåret och in mot Hunstjärnen. Till den här vägen står det ingen skylt med Hunflen skrivet på.

Sista stigningen mot toppen av Hunflen!

Avslutning

Det var svårare än jag först trodde att på ett enkelt och förståeligt sätt beskriva den här leden och vägen hit. Jag har gjort mitt bästa i beskrivningen men svarar gärna på frågor via mitt Instagramkonto @mittidetvilda.blogg om något är oklart.

Jag vill skicka med extra pepp till dig som vill våga dig hit för första gången! Jag hade ingen aning om att det gick att vandra skogsstigar uppför berget innan en vän tog med mig hit. När jag sedan vandrade här ensam använde jag mig utav min mobilkarta för att hitta rätt. Det kan du också göra!

Den här stigen syns på terrängkartan och har du den med dig i mobilen kan du hitta rätt! När du väl hittat till de röda markeringarna så kommer den fortsatta vandringen upp att gå smidigt!

Terrängkartan som jag använder heter Sweden Topomaps (Sverige Topokarta) och finns att ladda ner gratis som app till mobilen. Jag använder även betalappen Topo GPS. Med den kan jag se min position på kartan. Två bra hjälpmedel som jag använder under nästan alla mina turer i skogen!

Jag önskar dig en go tur på Hunflen!

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *