Sevärdheter

Ett naturreservat med WOW-känsla!

Hästingsflottens naturreservat

Efter ett besök vill varje vandrare tillbaka. Det är säkerligen för att det här reservatet har så mycket att bjuda på! Destinationen är lika uppskattad av barn som av vuxna och den passar lika bra för familjen som den ensamma vandraren eller löparen.

Häng med i det här inlägget om Hästingsflotten där du får veta allt du behöver för din nästa utflykt i Dalarna.

Bilden är hämtad från https://www.lansstyrelsen.se/dalarna/besoksmal/naturreservat/vansbro/hastingsflotten.html

Några frågor som jag själv ställde mig efter att ha läst om Hästingsflotten på internett samt på reservatskylten var:

1. Vad är en rullstensås?

En rullstensås är en skapelse som sträcker sig ända tillbaka till då inlandsisen täckte vårt avlånga land. Då isarna började smälta transporterades stora mängder sten, grus och sand genom det smältvatten som drog fram i tunnlar under isen. Det är alltså på grund av detta som rullstensåsarna bildades. Så detta reservats speciella landskap är skapat för runt 10.000 år sedan!

2. Vad är en mosse?

Hästingsflotten består av ett antal myrar. Det är dessa som bildar mossen, alltså en våtmark som består av nästan bara vatten från regn och nederbörd. Hästingsflotten är sannolikt Dalarnas största oskadade mosse. Då hela flotten är 740 ha, så är det bara en liten del vi faktiskt kan se och ta del av genom själva åsen som är Hästingsåsen och den markerade och spångade leden. Resten av reservatet är som sagt våtmark.

3. Vad är en åsgropssjö?

De vattensamlingar som finns i anslutning till Hästingsåsen Flån, Hästingstjärn, Ljustjärn och Mörktjärn är alla åsgropssjöar. Även dessa bildas efter inlandsisen och är vanliga vid rullstensåsar. Själva gropen har bildats av ett inkapslat isblock från inlandsisen. Att det under senare tid har bildas en sjö eller mosse i botten har gjort att dessa kallas för Åsgropssjöar.

4. Hästings-Flotten, åsen och leden, vad är skillnaden?

Hästingsflotten är hela det naturreservat som är 785 ha stort. Stora delar av reservatet är våtmark och går inte att beträda under sommartid. Hästingsåsen är en av de åsar som skapades under inlandsisens smältis och denna har blivit åtkomlig genom spångar och markerade leder. Hästingsleden är den markerade led som guidar dig ut till, upp på och genom Hästingsåsen.

Hästängsåsen

Ps. vill bara avbryta lite snabbt och förtydliga att det uttalas “HästÄngs” och det är även under den stavningen alla # är skrivna, alltså #Hästängsåsen #Hästängsleden.

Nu när vi kan förstå dessa bitar lite bättre går vi vidare och svarar på frågan:

Vart ligger Hästingsflotten och hur kommer jag dit?

Hästängsflotten är ett naturreservat som ligger i Uppsälje, Vansbro kommun, ungefär 8 km utanför Dala-Järna och 9 km utanför Vansbro. Du svänger av Grånäsvägen mot Rutån och Glatjärns badplats.

Det finns två alternativa vägar att ta in till reservatet. En längre och en kortare led. Båda bjuder på en torrskodd vandring genom en del av mossen som har spångar ut till själva Hästingsåsen.

Den längre leden börjar vid Glatjärn där du kan parkera i anslutning till badplatsen. Reservatskylten är själva startpunkten och början på Hästingsleden. Härifrån blir vandringen fram och tillbaka ca 7 km. Markeringen är orange och kommer guida dig längs med hela leden.

Den kortare varianten är ca 3 km. Då fortsätter du istället att köra längs med grusvägen du kom på och kör söder om Glatjärn. Du kommer se en träskylt till vänster om vägen som säger “Hästängsleden” sväng in och parkera vid slutet av den vägen.

Vad finns att se och göra?

Med stor kärlek till detta naturreservat kan jag säga att det finns mycket att göra här! Redan vid parkeringen finns det en badplats, lekplats och även en kiosk som är öppen under sommaren.

Jag rekommenderar varmt en vandring med matsäck eller grillning i en av slogbodarna. Eller varför inte ta med stormköket och laga till en härlig måltid vid bryggan i Ljustjärn?

Det går även att motionsträna här. Terrängen bjuder på viss höjdstigning men framförallt en vacker utsikt.

Det går även att fiska här i alla de åsgropssjöarna som ligger i anslutning till Hästingsåsen. Fiskekort köps i Dala-järna på Hemköp och Dala Järna El, eller i Vansbro på Coop och Cykel och sport.

Här finns även ett rikt fågelliv med fåglar som tranor, ljungpipare, småspov och brushane. Fåglar som är väldigt typiska för våtmarksområden som denna. En rekommendation jag läste om var att besöka reservatet på våren när Brushanarna spelar i sin eleganta fjäderdräkt.

Hästängsåsen

Historia

Det här naturreservatet bildades 1992, men områdets historia sträcker sig längre tillbaka än så i tiden. Här brukades myrarna till slåtter. Vid myrslottern slogs och torkades hö på hässjor för att fungera som foder till djuren. Även torv togs upp och användes i ladugården till strö under boskapen.

Hästingsflottens stora myrområde användes som transportväg under vinterhalvåret. Då myren var fryst kunde nödvändiga varor transporteras till Östra västerdalarna. Från Rutsjön och tvärsigenom hela det nuvarande reservatet gick den transportväg som kallades för Nesvägen. Det var den vinterväg som användes som genväg mellan Äppelbo och Nås. Alla dessa transporter skedde via häst då järnvägen inte fanns ännu.

Avslutning

Vad är det som gör det här naturreservatet värt ett besök?

Jag skulle vilja säga att det är det unika landskapet med tjärnar och vacker skog plus de fina, upprustade rastplatserna som bjuder på goda förutsättningar för ett lyckat besök.

Samtidigt ligger det en historia bakom det här stället som ger en större förståelse för bygdens ursprung och tidigare liv. Djurlivet gör reservatet levande och den tålmodige kan få se några av de fåglar som trivs så bra här.

Det finns helt enkelt nått för alla! Välkomna hit!

Tar ni bilder för att visa era vänner genom sociala medier tagga gärna era bilder via #hästängsflotten #hästängsleden #hästängsåsen #mittidetvilda

Walking out of phone.

Jag önskar dig en god tur,

Emmy

4 Comments

 • Maria

  Tack för detta fina utflyktstips! Vi besökte Hästängsåsen idag och gick den kortare turen. Det fungerade finfint med förskolebarn med myror i brallan. Vilket fantastiskt vackert ställe! Vi kommer gärna tillbaka och fortsätter en bit på Finnmarksleden.

  • Emmy Ihlar

   Hej Maria! Vad roligt att höra att ni tyckte om Hästängsåsen, det är verkligen ett fint ställe! Kul att ni tog en tur hit tillsammans med förskolebarnen, jag kan tänka mig att de gillade det!
   Finnmarksleden är fin, jag har gått till Knösen via den men har hört att den ska vara fortsatt väldigt trevlig att vandra!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *