Sevärdheter

Säljbergsgrottan – en fantasieggande vandring.

Det finns få saker som frambringar en magisk känsla så som grottor gör. I slutet på skogsstigen som klättrar upp för Säljberget ligger det en 12 meter djup grotta. Inklämd i ett mosstäck stenparti ligger ingången till Säljbergsgrottan som får fantasin att skapa en egen sagovärld där grottan är hemmet till både tomtar och troll.

“Säljbergsgrottan, en av Dalarnas största och vackraste grottor.”

Grottan känns lika gammal som skogen och berget själv men klassas som en kulturhistorisk lämning, vilket inte gör den äldre än 170 år gammal.

Det sägs att Säljbergsgrottan är en av Sveriges största och vackraste grottor. Personligen är det den djupaste grottan jag har besökt i Dalarna. Det sägs även att den har varit bebodd. Tydligen ska den lilla platån längst in i grottan varit underlaget till en eldstad.

I anslutning till grottan, i västlig riktning ligger det en utsiktsplats där Noretskogarna visar upp sig från sin bästa sida. Där skogen ligger vid dina fötter kan du skåda ut över talltoppar och se vindkraftverken vid horisonten.

“… låt dig förundras.”

Säljberget i Noret är hemmet till en ostörd vildmark som inte ligger längre bort än 1 mil utanför Dala-Järna centrum. Från Leksandsvägen finns det en träskylt som guidar dig in på den skogsväg som tar dig fram till starten av vandringen. Vid vändplanen kan du parkera och sedan gå de sista 500 metrarna upp för berget för att komma till grottan och utsikten.

Ta med en kär vän, din familj eller vandra hit ensam och låt dig förundras. Tänd en eld utanför grottan och upptäck Säljberget, det är ett litet äventyr för sig.

Säljbergsgrottan.

Jag önskar dig en god tur,

Emmy.

No Comments Found

Leave a Reply