Vansbros ledkarta

TVÅ grillplatser du inte vill missa!

Så här i vintertid finns det få saker som är så mysigt som att laga en enkel måltid utomhus. Att kombinera en kort promenad, fina vyer och en god utelunch är nästintill oslagbart. I det här inlägget vill jag tipsa om två grillplatser i Dala-Järna som är perfekta för en härlig stund utomhus.

Dessa två grillplatser är Näbba och Storbyviken som ligger i området Storbyhagen. Till Näbba går det en vandringsled som finns med på Vansbros ledkarta.

Nu kör vi!

Snabb Fakta

Storbyhagen

I området Storbyhagen hittar du både Näbba och Storbyviken. Det är ett strövområde med väl omhändertagna stigar. Här finns det informationsskyltar som berättar mer om växtligheten i området.

Förutom att ta sig till grillplatserna så fungerar Storbyhagen även bra som utgångspunkt för att upptäcka stigarna längs med Västerdalälven. Dessa stigar kan du läsa mer om i det här inlägget:

Från en vintervandring…

Skogen, stigen och alla träd runt omkring mig är täckta av ett tjockt lager snö. Mina steg lämnar ensamma fotavtryck efter mig.

Inne i skogen hör jag en fågel kvittra och jag ångrar bittert att jag inte lärt mig mer om våra svenska arter. Jag vill veta vilken fågel det är som sjunger för mig.

Stigen är inramad av skogens alla olika träd. Tänk att den här oasen finns så nära byns centrum och samtidigt känns så avlägsen.

Det här är en plats för återhämtning och ro, en plats för nya upptäckter. Det här är Storbyhagen.

Näbba

Näbba.

Vandringen

Näbba är en udde som sträcker sig ut i Västerdalälven, mitt emot Bessarbron i Dala-järna. Udden är hela 500 meter lång. Stigen är bred och både barnvagn – och rullsstolsvänlig.

Vandringsleden startar i Hulån och finns med på Vansbros ledkarta. Leden är 1.5 km enkel väg.

Vandringen ut på Näbba är unik! Här går du bredvid höga tallarna och har Västerdalälven bara ett stenkast från stigen.

Grillplatsen

På udden av Näbba står det en gapkoja (slogbod) med bord och sittplatser. Här kan du elda och grilla i den gjutna eldstaden.

Från Näbbas yttersta spets kan du se den idylliska vyn av Bessarbron som korsar älven. Här ser du även ut till Munters ö och badplatsen Kringlan.

Gapkojan vid Näbba.

Storbyviken

Storbyviken är en vik i Västerdalälven. Härifrån ser du över till Munters ö som ligger mitt i viken. Vandringen hit är ca 1 km från Hulån.

Vandringen

Vandringen till Storbyviken går på en bred stig genom skogen. Det är ett vackert skogslandskap!

Följ stigen som går från parkeringen.

Här finns det två skyltar, ta vänster för att komma till Storbyviken. Följ stigen så kommer du fram till gapkojan som ligger vid vattnet.

Från parkeringen kan du välja att besöka både Storbyviken och Näbba.

Grillplatsen

Gapkojan i Storbyviken är utrustad med bord, sittplatser och en eldstad. Även här är eldstaden gjuten.

Från gapkojan har du utsikt över viken.

Från Storbyviken fortsätter stigen längs med viken och mot järnvägsspåret. Det kan vara bra att veta att stigen kommer sluta vid järnvägsspåret. Stigen fortsätter ca. 100 meter längre bort vid spåret.

Idyllisk vy över Bessarbron i Dala-Järna.

Parkering & Vägbeskrivning

För att komma till både Näbba och Storbyviken behöver du ta bilen till Hulån.

Sväng av E16, följ skyltarna mot Hulåns Idrottsanläggning.

Följ grusvägen rakt mot järnvägsspåret.

Åk över järnvägen och sväng in vänster.

Följ grusvägen tills den slutar i en vändplan och parkera där.

Här finns det en informationsskylt som välkomnar dig till Storbyhagen.

Avslutning

Att få njuta av vyerna över västerdalälven och laga mat över öppen eld är fantastiskt härligt! Jag hoppas att det här inlägget är till hjälp och att Du får en härlig stund i naturen.

Jag önskar dig en härlig tur

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *