Sevärdheter

Storstupet – Orsas Grand Canyon

Här kommer ett utflyktstips till dig som vill ta en dagstur utanför Vansbro kommuns gränser!

Tidigare i veckan var vi ett gäng från Dala-Järna som styrde bilarna till Orsa med siktet inställt på Ämån och de två besöksmålen Storstupet och Helvetesfallet. I det här inlägget vill jag dela med mig utav mina upplevelser av Storstupet, en fors som tränger genom Orsas alldeles egna Grand Canyon. Ett unikt landskap som ligger bara en bilfärd bort!

Vad är Storstupet?

Storstupet är en del utav vattendraget Ämån som har sin start i Ämåsjön. Hela vattendraget är ca 62 km och mynnar ut i Oreälven som senare blir en del av Orsasjön.

I Storstupet rinner Ämån genom en hög kanjondal där väggarna sträcker sig uppemot 30 meter upp i luften. Detta unika inslag gör det här utflyktsmålet till något alldeles extra!

Från en betongplatå kan du blicka ut över forsen och den kvarlämnade flottningsrännan. På toppen av kanjondalen går det en bro med tågräls där Inlandsbanan passerar förbi. Denna vy är som tagen ur en äventyrsfilm!

Vad finns här?

Här finns det en fin eldpallskoja som ligger på den östra sidan om forsen, vid järnvägen. Kojan är rymlig och perfekt att elda och grilla i! Vi var 12 personer och hade gott om plats i eldpallskojan där vi grillade korv när regnet gjorde oss sällskap.

Från Storstupet går det några vandringsleder vidare in i Orsaskogen. En utav dem går till fäboden Skräddar-Djurberga, en vandring på ca 15 km tur och retur.

Siljansleden passerar förbi Storstupet innan den fortsätter vidare mot antigen Grönklitt i Nordväst eller Furudal i Öst.

Historia

När man besöker Storstupet kan man inte undgå att fundera över hur det här landskapet blev till. Det som sägs ha format dessa höga väggar är istidens avsmältningstid.

Ämån användes till timmerflottning och transporterade timret från skogarna ned till sågverken i byn. Storstupets flottningsränna är gjord i betong och den enda rännan som finns kvar i Ämån sedan den tiden.

Vägbeskrivning

Det tar ca 1 h 40 min att ta sig till Storstupet från Vansbro.

Åk via Mora och ta E45an till Orsa. Åk genom rondellen i Orsa med riktning mot Furudal. Sväng av vid Heden. I Nederberga tar du av vänster mot Flygfältet. Sväng höger och följ skyltarna mot Storstupet.

Avslutningsvis

Storstupet är ett passande utflyktsmål för hela familjen men även kompisgänget som vill ut på en dagstur. Du kan fritt vandra omkring i området och gå ut på de olika utsiktsplatserna. Kanjondalens väggar sträcker sig högt upp och avspärrningarna är få, så var försiktig.

Var försiktig vid promenaden ner till forsen! Vi hade tre barn med oss, mellan 5 och 9 år. De fixade att ta sig ned trots den branta stigen som kantas av långa rötter och stenar. Ha uppsikt, här måste man vara försiktig.

Här kan flera timmar spenderas! Gå en bit på vandringslederna som finns i området. Vänta in ett tåg och se det passera förbi på den 34 m höga bron, ta med fika och grilla utanför eller inne i eldpallskojan.

Jag önskar dig en härlig tur

// Emmy

No Comments Found

Leave a Reply