Roadtrip Dalarna

Skräddartorpsfallet, Smedjebacken

Skräddartorpsfallet är ett vattenfall i Kloten, Smedjebacken kommun. Området erbjuder fina naturupplevelser med kortare och längre vandrings -och cykelleder och trevliga rastplatser vid Skräddartorpsfallets framfart. Läs mer om det här utflyktsmålet och gör ett virtuellt besök redan idag.

Skräddartorpsfallet

Skräddartorpsfallet har en fallhöjd på 32 meter och är därmed vattendraget Hedströmens högsta vattenfall.

Här finns det två grillplatser och en slogbod att stanna till vid. Det går även vandringsleder i området som den 2 km långa leden till sjön Lumsen. Vid sjön Lumsen finns det även en rastkoja med övernattningsmöjligheter. Cykelleden Nyforsleden, på 65 km, går också förbi här.

Skräddartorpsfallet har likt många andra kraftiga fall, som Storstupet i Orsa, varit en flottningsled. Idag är området en plats för friluftsliv och naturnära upplevelser.

Vilda forsar och tindrande vatten

Personligen såg jag framför mig ett vattenfall men Skräddartorpsfallet liknar mer en vild fors. Höjdskillnaden är markant i området men vattnet forsar snarare än faller fram. Oavsett är det väldigt vackert och jag slås av hur omhändertaget området är.

Vi parkerar vid grusvägen alldeles intill fallets högsta punkt. Här samlas utloppet från Söndagssjön innan Skräddaråns vilda framfart tar vid. Stigen längs fallet är vältrampad och för oss ner till fallets lägsta punkt.

Nedanför fallet får vi en chans att verkligen se upp i det vilda vattnets framfart. Det är mäktigt, en naturkraft i sig. När vattnet tagit sig förbi fallet lugnar strömmarna sig. Det ser välkomnande ut och jag längtar efter ett dopp i ån men ett steg ut i vattnet bevisar att forsen är stark även här. Det blir bara ett snabbt, avkylande fotdopp innan vi fortsätter upptäcka området.

På andra sidan parkeringen gör en bro det möjligt att ta sig över till andra sidan ån. Det är en fridfull plats och just den här dagen tindrade vattenytan av solens strålar. Vid slogboden och grillplatserna sitter det sällskap och njuter av dagen. Vi slår oss ner på en av klipporna mot fallet och hör forsens sång där den bryter fram i klippskrevan nedanför oss.

Jag önskar dig en go tur!

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *