Roadtrip Dalarna

Predikstolen Ludvika

Namnet “Predikstolen” för tankarna rungande lätt till den imponerande klippväggen i Lysefjorden i Norge. Men visste du att det här i Dalarna, mitt på kommungränsen mellan Ludvika och Gagnef, finns ännu en Predikstol?
Predikstolen i Ludvika är 400 meter hög och erbjuder besökaren en upplevelserik tur som innehåller mer än bara fantastisk utsikt. Naturreservatet som omger Predikstolen är väl omhändertaget och det finns en slogbod, grillplats, vandring – och klättringsleder.

Läs vidare för att få veta mer och skriv redan nu upp Predikstolen på din Bucketlist!

Predikstolen från ovan. Utsikten är slående från klippväggens topp.

Vad är Predikstolen?

Predikstolen är en 400 meter hög klippvägg som ligger i Ludvika kommun. Området är sedan 2018 ett naturreservat som sträcker sig över kommungränsen mellan Gagnef och Ludvika. Predikstolen ligger på Ludvikasidan om gränsen medan Tansvägga naturreservat ligger i Gagnefs kommun. Även Tansvägga är en fin utsiktsplats som är enkel att komma till via strövstigen från Predikstolen.

Att besöka Predikstolen är en naturupplevelse utöver det vanliga.

En plats att stanna på

Toppen av Predikstolen är en fantastisk utsiktsplats där besökaren kan vandra längst klippkanten och njuta av en ostörd utsikt. På toppen finns det en slogbod med eldningsmöjlighet och en grillplats med sittbänkar.

Området på toppen är rymligt och här kan enkelt flera sällskap vistas samtidigt utan att det känns upptaget och trångt.

Trädtopparna slutar långt nedanför klippans kant där skogen ramar in sjön Saxdalen. De vindkraftverk som snurrar i fjärran ser små ut i jämförelse med klippans storhet.

Klippväggen är ett populärt ställe att klättra på och det är möjligt att få se flera klättrare kika över klippkanten. Var därför försiktig och släng aldrig något över klippkanten, varken skräp eller stenar och pinnar.

Saxdalen bryter av skogslandskapet nedanför Predikstolens klippväggar.

Parkering och vandringen upp

Det finns en rymlig parkering precis vid stigen upp till Predikstolens topp. Här står det även en informationsskylt som berättar mer om reservatet.

Stigen från parkeringen upp till toppen är ca 600 meter lång och delvis brant. Trots toppens höga läge är stigen lättvandrand med viss risk för mjölksyra. Stigen är bred, kantas av stenar och grova rötter men den ansträngning som krävs är mödan värd!

Följ skyltarna från parkeringen upp till Predikstolen.

Strövstigen till Tansväggen

I närheten finns Tansvägga naturreservatet. Även Tansväggen erbjuder en fin utsikt och mellan dessa två går det en strövstig på 3-4 km. Strövstigen leder genom en magisk och trollsk skog innan den kommer ut på Tansväggen. Strövstigen markeras med gul markering på träden.

Namnet “Tansvägga” kommer från Tansrör som betyder flyttblock. Ett flyttblock är ett stenblock som har flyttats av inlandsisen.

Stigen upp till toppen är en av flera stigar som finns i reservatet.

Hitta hit

Predikstolens naturreservat ligger på kommungränsen mellan Gagnef och Ludvika. Kommer du söderifrån rekommenderar jag att åka via Nyhammar och in på skogsvägen vid sjön och badplatsen Havstjärn. Fortsätt sedan mot Brynberget och följ skyltarna mot Predikstolen.

Kommer du från Vansbro eller Mockfjärd rekommenderar jag att du åker till Björbo och tar väg 66 mot Ludvika. Strax efter Malingarnas naturreservat svänger du av åt vänster. Här står det en gul skylt mot Mockfjärd. Följ skogsbilvägen i ca 7 kilometer innan en skylt mot Predikstolen visar avfarten mot parkeringen.

Här hittar du en kartnål till Predikstolen.
Länken för dig vidare till Google maps där du kan skriva in din position för att få en vägbeskrivning till platsen.

Utsikten från Tansvägga och strövstigens gula markering.

Jag önskar dig en go tur till Predikstolen!

// Emmy

Vill du bli få nya utflyktstips direkt i din inkorg? Prenumerera på “Mitt i det vilda” för regelbundna tips på nya äventyr!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *