Vandring Vansbro

Vandra med Västerdalälven!

Visste du att det går att vandra mellan Dala-Järna och Vansbro längs med Västerdalälven?

Det här tipset är mellan dig och mig, två friluftskompisar som älskar att hitta nya ställen att vandra på. Jag kallar den här leden för “inofficiell” då den inte har några ledmarkeringar utan endast går på skogsstigar och byvägar.

Det är en annorlunda vandring som skiljer sig från mina tidigare tips då denna kräver att du kan hitta rätt utan vägledande ledmarkeringar, då den här leden saknar just det.

Om du är redo för en utmaning eller helt enkelt vill veta mer om stigarna vid älven mellan Järna och Vansbro så berättar jag mer här nedan!

Snabb fakta

Den inofficiella vandringsleden

Okej, first things first, det här är ingen officiell vandringsled. Den finns inte med på Vansbros ledkarta och den saknar ledmarkeringar. När du vandrar längst med Västerdalälven kommer du gå på väldigt varierande terräng.

Den här vandringsturen går på skogsstigar, asfalterade byvägar och traktorspår. Det kan vara aningen svårt att hitta rätt första gången, men om du är redo för en utmaning och packar med dig tålamodet så kan det här bli en toppen-tur!

Kom förberedd.

Kanske har du en vän som gått, sprungit eller cyklat här tidigare som du kan bjuda med på din vandring. Har du inte det så behöver du komma förberedd.

Jag rekommenderar att du använder dig utav en mobilkarta som kan följa din position och hjälpa dig att hitta i omgivningen.

Om du kikar på en terrängkarta som visar Västerdalälvens framfart mellan Vansbro och Dala-Järna så ser du att det finns stigar och vägar som går längst med älven. Kika på Skamhed, Hulån sidan av älven. Vägarna och stigarna sitter inte ihop i en sammanhängande led, men det är dessa du kommer att gå på under din vandring.

Vägbeskrivning & parkering

Jag rekommenderar att starta vandringen vid Hulån. Hit kan du ta bilen och parkera på en vändplan ett stenkast från älven.

Följa skyltarna mot idrottsanläggningen i Hulån från väg E16. Istället för att åka till själva anläggningen så följer du grusvägen över järnvägsspåret och in i skogen. Här finns det en vändplan att parkera vid.

Det går även att vandra från centrala Dala-Järna och vidare mot Vansbro. Då kan starten gå av vid Järna stationen, men då behöver man gå på järnvägen, ca 400 meter, för att komma på stigen vid Storbyviken.

En frusen älv, Västerdalälven

Vandringen

Hulån – Duvnäs

Från Hulån går du västerut och följer älven uppströms. Vattendraget Hulan rinner ut i Västerdalälven och här kommer vandringens första bro.

Den här bron kan vara översvämmad vid högt vatten!

När du har korsat bron fortsätter stigen längst med åkern ovanför kullen innan den går längst med älven igen.

I Duvnäs kommer du till den andra bron och fortsätter längst med älven tills du börjar närma dig Järnforsen. Vid Järnforsen behöver du ta en ny väg!

Järnforsen

Stigen kommer leda dig till en stuga vid älven. Här måste du gå bort ifrån älven och följa infartsvägen mot “gamla E16”, alltså den gamla vägen mellan Vansbro och Dala-Järna.

Precis innan du kommer ut på vägen ska svänga in vänster på en liten skogsstig. Nu kommer du gå ca 1 km i skogen. Den här stigen går mellan gamla E16 och älven. Du kommer ut ovanför Järnforsen och fortsätter längst med älven.

Snötäckt älv, Västerdalälven

Fångstgropssystem

Efter Järnforsen gör älven en rejäl sväng och du följer den längst med en udde som har lämningar efter fångstgropar.

På andra sidan älven ser du nu Storön.

När du har rundat udden kommer du gå över vandringens tredje bro och fortsätta stigen in i Skamhed.

Skamhed

Vandringen i Skamhed går på stigar och vägar nära bebyggelse. Här går du längst med olika åkrar.

Följ vägen genom Skamhed och fortsätt på stigen som tar vid ovanför Storforsen och Lissön. Nu vandrar du vid Skamsbergets fot.

Skamsberget – Skifsforsen

Ledens sista etapp går mellan Skamsberget och Skifsforsen. Här finns det många stigar och skogsvägar! Mitt bästa tips är att hålla dig så nära älven som möjligt. När du hamnar vid ett vägskäl, ta då stigen som går nära älven.

Här ska du ta sikte på Hångelsforsen. Stigen är väldigt smal men går nära älven och bjuder på riktigt fina vyer.

Vid Kraftverket kommer stigen ut på en större stig, följe den ända till Skifsforsen.

När du ser den första dammen vid Skifsforsen ska du gå svänga av skogsstigen och ta dig över älven via bron vid dammen. Du kommer gå över tre stycken dammar där älven forsar vilt!

Skifsforsen är en upplevelse i sig och bjuder på fina vyer av älven.

Avslutningsvis

En halvkrånglig men otroligt fin väg att gå för den som vill ha en utmaning och följa en del av Västerdalälvens framfart genom vår vackra kommun.

Från en friluftsnörd till en annan vill jag bara säga lycka till och önska dig en fin tur!

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *