Vandring Vansbros ledkarta

Topptur till Skalet i Äppelbo

Skalet i Äppelbo är 553 höjdmeter och ett av kommunens högsta berg. Hit går det vandringsleder som finns med på Vansbro kommuns ledkarta. Skalet bjuder på en magnifik vy där du har milslång utsikt åt alla håll! Här finns det ett utsiktstorn och en fullt utrustad stuga med allt man kan tänkas behöva för en övernattning på bergets topp.

Toppen

Toppstuga, Berget Skalet, Äppelbo, Brudskogen.
Toppen av Skalet med utsiktstorn och toppstuga.

Utsiktstornet

Skalets utsiktstorn har två platåer. Trappan upp är smal och brant. På den översta platån har besökaren utsikt över Äppelbo och skogarna runt omkring. Ingenting stör den vida panorama vyn.

Toppstuga

På Skalets topp väntar inte bara en utsikt utöver det vanliga utan även en fullt utrustad stuga. Här finns det ett stort matbord med plats för en hel familj, två våningssängar och vedkamin. Det finns även köksredskap till den som skulle behöva låna det!

Stugan är perfekt att ta rast i efter vandringen upp. Det är även möjligt att övernatta i stugan. Här är sängarna fräscha med både madrass, kuddar och täcken att låna. Ta med egen sovsäck eller sängkläder.

Stugan är utrustad med en vedkamin. Denna kan användas under en potentiell övernattning eller för att få upp värmen i stugan under rasten.

Timmerstuga, toppstuga Skalet.
Den fina toppstugan på Skalet. Här kan besökaren övernatta!

Vandringen

Utsikt över vandrare från Skalets topp.
Vandrare på väg från Skalets topp.

Det finns två alternativa vägar upp till Skalets topp, en längre vandring och en kortare. Jag rekommenderar starkt att ladda hem appen Naturkartan och söka upp Vansbro kommuns naturkarta. Naturkartan används som den digitala varianten utav Vansbro kommuns ledkarta.

Den längre leden kan du komma på via Norra Brudskogens Fäbod. Här är det ca 2 kilometer upp till toppen. Sök upp den här leden på Naturkartan genom att söka efter: Brudskogen – Skalet. Den här leden går uppför Skalets östslutning.

Den korta varianten är bara 800 meter lång och går uppför Skalets norrsluttning. För att ta sig till starten av leden så går det en grusväg upp för största delen av berget. Vid Grötmoråsen går vägen upp för berget i ca 2,5 km, därefter svänger den av till vänster. Parkerar vid slutet av vägen på en vändplan. Här börjar vandringsleden.

Brudskogen

Brudskogen är ett område i Äppelbo med högt friluftsvärde. Jag upplever området som väl omhändertaget. På väg mot Skalet möttes jag utav flera spännande skyltar bland annat mot Igeltjärn och såg även en fin slogbod/gapkoja vid Vallsbäcken.

Gapkoja, slogbod, Vallsbäcken.
Den omhändertagna slogboden/gapkojan vid Vallsbäcken.

Trollbröllopet

Brudskogen är området för en spännande saga och bygdespel. Bygdespelet berättar legenden om hur Äppelbo fick sin Brudkrona. Legenden handlar om hur en ungkvinna blev kidnappad av troll för att giftas bort i ett trollbröllop. Bygdespelet vid namn Trollbröllopet spelas upp i Lämåsens Naturreservat i Äppelbo och är ett av Sveriges äldsta, fortfarande aktiva, bygdespel.

Bra att veta

Hitta hit

Skyltar, Skalet.
Skyltarna visare vägen mot Skalets topp.

Jag rekommenderar att ni tar Ovanhedenvägen från Äppelbo. Vid Tuvheden, sväng vänster i korsningen och håll till höger mot Örnholen. När man väl hittat den här skogsvägen till Brudskogen hjälper de utplacerade skyltarna att hitta fram till berget.

Använd Naturkartan för att se din egen position och ledens början! Det är ett bra verktyg för att hitta rätt.

Jag önskar dig en god tur på berget Skalet!

// Emmy

No Comments Found

Leave a Reply