Blogg

Aktiviteter sportlov 2022!

Äntligen är det lov igen! Sportlovet, en vecka för folkhälsans skull! I dagens specialinlägg har jag samlat hela 10 förslag på aktiviteter Ni kan göra i Vansbro kommun under sportlovsveckan. Vad sägs om att vandra, utforska en grotta och laga mat över öppen eld? Ingen annan utrustning behövs än det som finns i hemmet!

I slutet av det här inlägget hittar du ett Sportlovs bingo som du enkelt kan ladda ned och använda tillsammans med din familj under sportlovsveckan! Det finns två versioner. Ett sportlovsbingo som kan användas vart som helst och ett annat som är exklusivt för Vansbro kommun!

Här kommer 10 aktiviteter som du kan göra under ditt sportlov!

Vandring under 4 km

Kärleksstigen – Eggarnas naturreservat

Kärleksstigen, Eggarnas naturreservat

Kärleksstigen i eggarnas naturreservat är en vandringsled på sammanlagt 3.5 km. Här får besökaren vandra på Malungsåsen genom vacker granskog och längs med Västerdalälven. Här finns det en slogbod och dass vid älven att ta rast vid.

Storbyhagen

Slogbod, Näbba

Storbyhagen är ett strövområde i centrala Dala-Järna som bjuder på vandringsleder på 3 km tur och retur. Här kan du vandra till Näbba och Storbyviken. Dessa ställen har fina slogbodar att ta rast i där besökaren även kan göra eld i eldstaden. Ta med egen ved!

Skifsforsen

Skifsforsen

Vandringen vid Skifsforsen bjuder på fyra häftiga dammar på mindre än 1 kilometers vandring. Här får besökaren uppleva Västerdalälvens både vilda och lugna drag.

Kolarkojan

Kolarkojan Hästängsflotten

Kolarkojan ligger i Hästängsåsens naturreservat. Hit går det en vandringsled på 3 km enkel väg. Kolarkojan är öppen för allmänheten att låna. Det finns eldningsmöjligheter både i och utanför kojan. Här finns det även dass.

Sevärdheter

Säljberget

Säljbergsgrottan, Säljberget

Säljberget är en av kommunens häftigaste platser att besöka! Här finns Säljbergsgrottan. En 12 meter djup grotta som fängslar både barn och vuxna. Hit är det ca 500 meter att gå från vändplanen där bilvägen tar slut. Ta med sittunderlag och ta rast utanför grottan eller vid utsiktsplatsen!

Duschen

Duschen, Skamhed

Duschen är namnet på naturduschen som finns i Skamhed. Det här är en riktigt fin sevärdhet som passar hela familjen. Här finns det en slogbod att ta rast vid!

Trollhällan

Trollhällan är en enorm sten som även besitter en spännande legend. Den här platsen hittar du i Utsälje. Trollhällan ligger på Bredflotten mellan Utsälje och Ytteråker, bara 600 meter från gamla vägen mellan Nås och Järna. Följ de blå kulturminnesskyltarna från vägen in på stigen till skogen.

Legenden om Trollhällan:

Det sägs att när trollet som, bodde på Utsäljeberget, hörde Järnas första kyrka spela med kyrkklockorna tog han en stor sten och slängde den mot kyrkan för att tysta den. Stenen sägs vara den stora Trollhällan som inte kom längre än till Bredflotten.

Vifarnäsudden

Vifarnäsudden ligger i Gensen. Den här udden är 500 meter lång och syns väldigt markant där den skär genom sjön. Hit kommer du via Noret och kör mot den norra sidan av Gensen. På udden finns det en eldstad och bänk med bord att slå sig ner vid.

Laga mat över öppen eld

Kolbulle

Kolbulle är en perfekt skogsmåltid! Stek kolbullen i en stekpanna, gärna gjutjärnspanna, över öppen eld.

Recept till 4 portioner:

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 – 1,75 dl vatten
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm bakpulver (valfritt)

6 dl Vatten
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
300 g rimmat fläsk
Det går även bra att byta ut fläsket mot tärnad Haloumi.

Blanda ihop smeten hemma och ta med den i t.ex. en petflaska. Stek sedan fläsket i pannan och ha sedan på smeten.

Pinnbröd

Pinnbröd ska tillagas över en varm glöd. Det här är ett roligt och gott projekt att göra under en dagstur i skogen!

Förbered degen hemma och ta med den ut till skogen. Ta även med fyllning som smör, sylt eller socker och kanel ut.

Det här receptet är hämtat från hemsidan Receptfavoriter som även har en instruktionsfilm över hur hur man gör Pinnbröd!

Recept till ca 5 st Pinnbröd.

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 – 1,75 dl vatten
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm bakpulver (valfritt)

Blanda ihop alla torra ingredienser och späd sedan med vatten. Degen ska inte vara flytande utan seg i konsistensen, knåda den tills den släpper från kanten av skålen. Ta med degen i en plastpåse ut i skogen.

Ta med fyllningen som ni önskar ha till Pinnbrödet.

Använd en lagom tjock pinne och linda degen runt spetsen av pinnen ca 20 cm långt. Se till att brödet inte har några hål, då riskerar fyllningen att rinna ut.

Grilla över glöden i ca 5 minuter. Ta försiktigt bort brödet av pinnen och fyll det med fyllningen som Ni tog med!


Sportlovsbingo

Se till att ladda ner ditt egna Sportlovsbingo och få ett äventyrligt sportlov!

Här kan du ladda ned ditt alldeles egna Sportlovsbingo! Det finns två varianter. Läs om dem och ladda ner dem här nedan:

Sportlovsbingo för Vansbro är speciellt utformat för aktiviteter som Ni kan göra i Vansbro kommun.


Det här sportlovsbingot kan Ni ladda ned oavsett om Ni bor i Vansbro eller inte. Det här kan användas av alla!

Ladda ned PDF:n till din dator och skriv ut ett eget exemplar. När du har gjort en aktivitet på bingot kryssar du över den. Får du 5 stycken kryss i rad så har du fått bingo!

Jag önskar er ett underbart sportlov!

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *