Roadtrip Dalarna

Älvpromenaden, Avesta

Älvpromenaden i Avesta är en stadsnära vandringsled som erbjuder en annorlunda vy av staden. Sammanlagt är leden 9 km och erbjuder stora kontraster i landskapet. Via leden går det att besöka Döda Fallen, en sevärdhet med lång historia.

Vandringen

Den här vandringsleden är 9 km lång men kan göras kortare. Det finns flera ställen att starta leden på. Då den ligger så pass lokalt i Avesta går det utmärkt att gå kortare sträckor.

Stad och natur sammanflätas i ett annorlunda landskap.

Industrilandskapet

Vi började vandringen vid Gamla byn, centralt i Avesta. Där finns det gratis parkeringsplatser och leden kommer tillbaka dit efter 9 km. Smidigt!

Följ skyltarna för Älvpromenaden under vandringen för att hitta rätt.

De första två kilometrarna går genom ett industrilandskap som bjuder på häftiga, gamla tegelbyggnader blandat med nyare. Arkitekturen från en bruksort är spännande att se.

Hela tiden skymtar älven i bakgrunden.

Döda fallen

Efter industrilandskapet tar ett nytt häftigt landskap vid. Döda fallen är, som namnet hänvisar, ett ställe där det tidigare funnits flera vattenfall.

Flera tusen år av förändringar, inte minst inlandsisens framfart, har påverkat området och lämnat efter sig dessa höga klippor. Klipporna är tillgängliga via fler trätrappor. På Döda fallens högsta punkt finns det en informationsskylt som berättar mer om områdets historia.

Klipporna vid Döda fallen.
En trätrappa leder vägen upp till klippornas topp.

Älvnära promenad

Leden fortsätter via ett älvnära promenadstråk mot Krylbo. I Krylbo fortsätter leden över bron till andra sidan älven och in på ett villa område. Efter villaområdet går leden längs älven de resterande 4 kilometrarna tillbaka mot Gamla byn.

Längst det här promenadstråket finns det bänkar att stanna till vid. Det finns även en grillplats med eldningsmöjligheter.

Det finns flera trätrappor i Döda fallen.

Avslutning

Älvpromenaden bjuder på en annorlunda upplevelse där stad och natur sammanflätas. Kontrasten är slående och gör Älvpromenaden unik. Under dessa 9 kilometer byts landskapet ut från stora industribyggnader till naturnära möten med bävrar i älven (om du har tur!)

Döda fallen är ett trevligt stopp i vandringen där det går att ta del av områdets historia från inlandsisens tid till nu. Tyvärr försvinner platsens magi under ljudet från motorvägen men området är ändå värt att upptäcka. Kanske är motorljudet från vägen det mest konkreta beviset på hur stad och natur kan sammanflätas till något sevärt.

Personligen njöt jag mest av tillbakavägen av Älvpromenaden mellan Krylbo och Gamla byn. Många passager går över långa träbroar där träden hänger över promenadstråket likt en djungel.

Jag önskar dig en fin tur på Älvpromenaden i Avesta!

// Emmy

Är du nyfiken på fler vattennära äventyr? Läs om Skräddartorpsfallet i Smedjebacken här.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *