Roadtrip Dalarna

Östra Silvbergsgruvan

I Säter ligger Östra Silvbergsgruvan, en gammal silvergruva som är hela 220 meter djup! Gruvområdet är ett välbesökt utflyktsmål med den vattenfyllda gruvan och dess turkosa vatten i centrum. Här finns det även en medeltida ödekyrkogård och flera lämningar efter gruvdriften som var aktiv från 1480 till 1920.

Silvbergsgruvan

Det stora gruvschaktet är idag vattenfyllt och det är dess turkosa vatten som gör det här utflyktsmålet unikt!

Här finns det flera bord och grillplatser och även dass. Informationsskyltar berättar mer om platsens historia.

Klipporna höjer sig över vattnet och skapar ett unikt landskap.

Vad som gömmer sig under vattenytan är omöjligt att se men dykfoton visar förvånande fynd. Tydligen har platsen använts som otillåten dumpplats och på bottnen ligger ett flertal bilar och tunnor.

Området och klipporna runt gruvschaktet är avspärrat med höga gallerstaket, antagligen för att hålla besökare på ett säkert avstånd från klipporna över vattnet. Dock har gallret blivit uppklippt och gjort klipporna åtkomliga. Ingång sker på egen risk.

Östra Silvbergsgruvan har varit en populär badplats men är inte en allmän badplats. Det turkosa vattnet tyder på kemikalier i vattnet och vem vet vad som har dumpats här och döljer sig under ytan?

Det är en vacker plats som präglas av över 500 års historia. Det finns mycket att upptäcka, gruvschaktet är bara början på äventyret.

Ödekyrkogården

Atmosfären på den medeltida ödekyrkogården är kusligt spännande och förhöjs av de 300 år gamla gravstenarna.

På kyrkogården stod tidigare St. Nicolai Kapell som var timrat i grovt timmer och målat i rött. Det påstås att det var ett imponerande bygge! Idag finns bara stenmuren och några få gravstenar kvar från platsen där kapellet en gång stod.

Hitta hit

Östra Silvbergs gruva ligger i Silvbergs socken i Säters kommun. Här nedan ser du en kartnål till platsen. Klicka på länken för att komma till Google maps där du sedan kan se vägbeskrivningen.

https://goo.gl/maps/pHWDFekPd14NqkVD9

Det finns en stor parkeringsplats precis vid gruvområdet och det är inte mer än ca 100 meter till gruvschaktet.

Avslutning

Östra Silvbergsgruvan är en plats att upptäcka och stanna upp vid! Gruvschaktet med dess turkosa vatten är slående vackert men området bjuder på mycket mer spännande upptäckter. Här kan enkelt flera timmar spenderas och matsäck förtäras vid någon av bänkarna, borden eller grillplatserna.

Jag önskar dig en go tur!

// Emmy

Du har väl inte missat de andra Roadtrip-tipsen? Läs mer via länkarna här nedan och hitta ditt nästa äventyr!

Storstupet, Orsa

Älvpromenaden, Avesta

Skräddartorpsfallet, Smedjebacken

Leksberget, Mora

5 km av Siljansleden, Rättvik

Mejdåsens utsiktstorn, Gagnef

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *