Roadtrip Dalarna

Äventyr i Björbo: Mejdåsens utsiktstorn!

Mejdåsens utsiktstorn i Björbo, Gagnefs kommun, är ett utflyktsmål som bjuder på oslagbar utsikt! Det höga tornet ger milsslång utsikt över Björbo där Västerdalälven rinner genom skogslandskapet som omringar byn. Vandringsutbudet intill tornet är rikt och det går även att besöka Kapplaberget och den historiska Kapplastugan. Läs mer om det här utflyktsmålet och hitta ditt nästa äventyr!

Mejdåsens utsiktstorn

Det 22 meter höga tornet står på Mejdåsen ca 3 km utanför Björbo. Höjden sträcker sig hela 400 m.ö.h. och erbjuder en fantastisk utsikt!

Det finns bord med sittplatser både utanför och inne i tornet.

Tornet kallas även för Mejdåsens drottning och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1940 talet.

Mejdåsens utsiktstorn.

Historia

Sommaren 1947 började tornet byggas av ideella krafter. Virket skänktes av skogsägare i byn och fraktades upp på åsen med häst. Året efter stod det färdiga tornet på plats!

1963 reparerades tornet efter det vandaliserats. Tornet fick även sin röda färg under reparationen av två män, Allan Eriksson och Göran Gustavsson, som hängde i järnkorgar utanpå tornet och målade fasaden!

Tornet stod utan underhåll under 80 – 90 talet och rustades upp av föreningar i Björbo under millennieskiftet. 2001 stod det nya, renoverade tornet på plats och återinvigdes!

2004 gjordes en bilväg i ordning och belysning installerades i tornet.

Fänforsen, Västerdalälven.

Vandring

Det finns två sätt att ta sig upp till utsiktstornet. Antingen via den 500 meter långa vandringsstigen eller med bil uppför en ca 1 km lång körväg.

Stigen

Stigen upp till Mejdåsens utsitkstorn går från skogsbilvägen som går till Mejdåsen. Kör tills du kommer fram till två parkeringsfickor och parkera där. På vänster sida finns det en träskylt med texten “utsiktstorn” på. Stigen börjar vid skylten.

Följ stigen hela vägen upp till tornet!

Utsiktstornets översta våning är inglasat!

Körvägen

Körvägen upp till Mejdåsens utsiktstorn är brant och stening. Observera att det krävs rätt bil för att ta sig uppför vägen. Jag skulle rekommendera en “skogsvänlig bil”.

Efter ca 2.5 km på skogsbilvägen till Mejdåsen kommer körvägen upp till tornet på vänster sida. Skylten med texten “utsiktstorn” på kan vara svår att se men den står på vänster sida om vägen som du ska svänga upp på.

Parkera när du kommer uppför vägen och fortsätt sedan rakt fram och gå förbi masterna och elskåpen. Trots tornets storlek så syns den inte när du kommer uppför vägen!

Det Faluröda utsiktstornet på Mejdåsen.

Kapplaberget & Kapplakojan

För den som vill utöka vandringen går det en vandringsled till Kapplaberget och Kapplakojan.

Från Mejdåsens utsiktstorn är det ca 2 km till Kapplaberget. Stigen går från körvägen och fortsätter in i skogen söderut. Från Tornet går stigen till höger om masterna och elskåpen.

På väg upp på Kapplaberget är det fantastiskt fin utsikt! Väl på toppen står Kapplakojan i den täta skogen. Här finns det möjlighet att gå in i kojan och skriva en rad i gästboken eller fika vid stugans träbord.

Kapplastugan på toppen av Kapplaberget.

Hitta till Mejdåsens utsiktstorn

Kör E16 till Björbo och kör över bron som går över Västerdalälven, väg 66. Kör till Källbäcken.

Direkt efter järnvägsspåret går det en väg upp till höger. Sväng av väg 66 och in på skogsbilvägen.

Kör 2.5 km på vägen för att komma till körvägen upp till tornet och ytterligare 400 meter för att komma till parkeringsfickorna vid stigens början.

Björbo från ovan.

Jag hoppas att det här inlägget har varit till hjälp och inspiration inför ditt nästa äventyr i Dalarna!

Jag önskar dig en go tur!

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *