Vandring Vansbros ledkarta

Ledkartan Del 2: Marsjöberget – Snårbergsleden

Den fortsatta vandringen mellan Marsjöberget och Snårbergsleden går via Eldtjärnsberget. En otroligt fin vandringsled på 17 km. Det här är etapp 2 av hela leden som sammanlagt är över 2 mil från starten i Skramsen.

Har du missat den första delen av vandringsleden kan du läsa om den här:

Snabb info

Start vid grusvägen ovanför Marsjöbergsviken.

Marsjöberget – Eldtjärnsberg – Nordanåkers Snårberg – Snårbergsleden, Sammanlagt 17 km.

Mycket berg och myrlandskap.

Kräver vattentåliga skor.

Utsikten över Fisklösberget/Fisklösköla från Snårbergsleden.

Parkering och vägbeskrivning

Här kommer en vägbeskrivning för att komma till skogsvägen som går mellan Marsjöbergsviken och foten av Marsjöberget.

Kör mot spetsen av Skålövägen.

Sväng in på vägen som heter Vålbergsvägen

Kör ca 4 km på skogsvägen mot en Y-korsning, söder om Hulen.

Sväng höger i korsningen.

Fortsätt ca 2,5 km rakt fram utan att svänga av vägen.

Parkera på sidan av skogsvägen precis ovanför Marsjöbergsviken. Här kommer du se ledens orangea markering på tallarna vid vägen, på höger sida.

Vandringen

Den här vandringen går att gå från två olika håll. Du kan börja med att bestiga Marsjöberget och fortsätta nordöst mot Flatberget, vilket jag gjorde. Eller börja på Snårbergsleden och gå andra hållet runt. Båda fungerar bra.

Starten på etapp 2 börjar vid Marsjöbergets fot. Den första kilometern är svettig men väl uppe på Marsjöberget är det otroligt fint! Leden går på den östra delen av berget. Hygget på Marsjöberget bjuder på en milslång utsikt mot de blå bergen i horisonten!

När du kommit ned för Marsjöberget kommer du korsa en vändplan och sedan fortsätta förbi tjärnen Flatbergs Gotjärnen och ut på en grusväg. Från grusvägen kan du ta en avstickare mot Köksvallarna.

Observera att Köksvallarna är en avstickare. För att fortsätta på leden ska du gå på grusvägen ca 1,5 km. Vid Svarttjärnen svänger du vänster upp till Eldtjärnsberget.

Stigen upp till Eldtjärnsberget är brant och väldigt blöt. Uppe på berget sträcker sig en stor myr ut sig, Nissamyren, blöt men otroligt vackert!

Väl nere från Eldtjärnsberget kommer du ut på en vändplan. Här fortsätter du in i skogen på andra sidan vändplanen. Härifrån vandrar du väster om Vårtberget och kommer till Snårbergs vallen. Vid Snårbergsvallen passerar du några stugor.

Sedan fortsätter vandringen via Snårbergsleden tillbaka till Marsjöberget. Hela Snårbergsleden är otroligt vacker! Leden går högt upp och bjuder på fina vyer. Från en punkt kan du se Fisklösbergets branta klippvägg! Från en annan punkt ser du Huln.

Avslutning

Jag valde att dela upp den här leden i två etapper dels för att jag var osäker på ledens kvalité, men även för att jag inte kände mig trygg med att vandra alla 2,2 milen ensam i ett svep.

Genom att ta det i etapper fick jag lära känna leden men även bevisa för mig själv att jag kan vandra längre sträckor ensam utan att känna mig orolig. Vill du våga dig ut på längre turer kan jag rekommendera att göra detsamma, ta en längre vandringsled och dela upp den!

Jag fann flera smultronställen under min tur i leden mellan Skramsen, Marsjöberget och Snårbergsleden och jag hoppas att även du kan finna dina! På Instagram delar jag med mig av mina smultronställen från den här turen.

Jag önskar dig en härlig tur,

Emmy

No Comments Found

Leave a Reply