Vansbros ledkarta

Vandring i trollskogen

Från Brunnsdalen till Hummelberget i Äppelbo går det en mysig vandringsled på 2.5 km. Det här är en perfekt tur för Dig som vill ut på en kortare vandring! Skogslandskapet är vackert. Här trivs svamparna i den mossiga trollskogen och längre upp passerar stigen en myr. Den här leden finns med på Vansbros ledkarta.

Brunnsdalen

Äppelbo har många fina utflyktsmål. I Brunnsdalen, precis vid Västerdalälven, finns det en vandringsled på 2.5 km som går förbi Knösarna till Hummelbergets fot.

Starten av leden markeras med en startskylt. Följ leden via de röda markeringarna på träden. Vid vägskäl finns det skyltar som visar vart stigen fortsätter. Tur och retur blir leden 5 km. Vill du inte gå samma stig tillbaka kan du ta dig tillbaka till ledens början genom att följa grusvägen ner till Brunnsdalen igen.

Vandringsleden i Brunnsdalen smyckas av olika svampar.

Leden börjar brant men planar sedan ut till en behaglig stigning. Leden går från att gå på ett gammalt traktorspår till en fin skogsstig.

Svampar i alla färger och former pryder stigen. Överväxta stubbar bjuder in till en paus i trollskogen där lugn och mystik fyller atmosfären.

Hitta hit

Brunnsdalen ligger på andra sidan älven när du kör in i Äppelbo via E16.

Här hittar du vandringsleden på Naturkartan. Klicka på länken för att se ledens sträckning och position på Vansbro kommuns ledkarta.

Vägbeskrivning

Från Vansbrohållet svänger du av innan värdshuset vid den första skylten mot Äppelbo, in på vägen Ovanheden.

Sväng vänster och kör över bron som tar dig till andra sidan älven. Ta vänster i Y-korsningen i Roddarheden. Fortsätt rakt tills du kommer in i Brunnsdalen.

Parkera på vägen som går ner mot Digeränget.

Om du kommer från Malungshållet kan du fortsätta förbi värdshuset och ta samma väg som beskrivits ovan. Alternativt svänger du av vid kyrkan och åker Ovanheden mot bron vid hembygdsgården.

Ledens början

På andra sidan vägen, sett från parkeringen, står det ett bostadshus. Leden börjar till vänster om huset där det står en startskylt.

Gå förbi villan och den tillhörande ladan. Vid rönnbärsträdet börjar ledmarkeringarna att synas.

Spång över de blötare partierna av vandringsleden.

Jag önskar dig en go tur!

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *