Vansbros ledkarta

Ledkartan Del 1: Skramsen – Marsjöberget

Från sjön Skramsen i Nordanåker går det en led mot Nordanåkers -Snårberg. Det här är en av de upprustade leder som finns med på Vansbros nya ledkarta. Den här leden är sammanlagt 2,2 mil och jag har delat upp den i två etapper och skriver här om den första etappen Skramsen – Marsjöberget.

Snabb info:

En upprustad led som finns med på Vansbros nya ledkarta.

Hela leden går från Skramsen vidare upp till Nordanåkers – snårberg och tillbaka igen. Sammanlagt 2,2 mil.

Del 1: Skramsen – Marsjöberget är 5,6 km enkel väg, 11,5 tur och retur.

Orange markering.

Emmys tipsar: Pausa vid Marsjöbergsviken.

Marsjöbergsviken.

Förberedelser

Jag planerade att gå ca 5 km till att börja med, mellan Skramsen och Marsjöbergets topp, för att sedan vandra samma väg tillbaka igen. Sammanlagt ca 10 km.

Den här leden finns med på Vansbro kommuns nya ledkarta, den har rustas upp väldigt bra och det är inte några problem att följa dess orangea markering. De svarta skyltarna berättar distansen till de olika ställena och finns utplacerade längs med leden.

Jag använde en digital karta med GPS funktion för att vara säker på min position på leden. Det inger en viss trygghet, speciellt vid vandring på nya leder.

Parkering finns söder om Skramsen. Sväng av Nordanåkersvägen mot Nolåkersflotten och Skramsen. Parkera sedan i korsningen nära sjön.

Vandringen

Vargklövet.

Vandringen börjar söder om sjön Skramsen, vid Vargklövet. Här kommer det inom en snar framtid att komma upp en startskylt med information om leden.

Här möts du av tre svarta skyltar med en blå kvadrat och en vandrare på. Dessa kommer finnas på olika ställen längs med leden och berätta riktning och distans. Det är dessa skyltar som kommer finnas utplacerade längs med alla de upprustade lederna i kommunen!

Leden är markerad med orange färg på träd och stenar.

Första sträckan går väster om Skramsen.

Spetsen av Marsjöbergsviken är ett bra första stopp. Här kan du sitta vid sjökanten och se ut över Marsjön.

Vid mitt besök sken solen i det stilla vattnet och skönheten i viken tvingade mig att stanna upp och bara njuta av utsikten.

Väl vid foten av Marsjöberget är det en svettig kilometer upp till toppen. Från toppen går vandringsleden mot Flatberget i nordöstlig riktning, men jag valde att avsluta turen vid Prästtjärn med en sista fika innan hemfärden.

Prästtjärn på Marsjöbergets topp.

Sammanlagt blev den här turen 11,5 km lång. Trots att jag gick samma väg tillbaka upplevde jag aldrig leden som tråkig. Vissa passager av leden blev vackrare när jag fick se dem från en annan vinkel.

Under min andra etapp vandrade jag Marsjöberget –> Snårbergsleden, 17 km. Läs mer om det i inlägget nedan!

Jag önskar dig en härlig tur,

Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *