Vansbros ledkarta

Vandring vid älven – Lerbäcksrundan

Längs älven i Vansbro går den fina vandringsleden Lerbäcksrundan som finns med på kommunens ledkarta. Leden erbjuder rofyllda vyer över Västerdalälven och Gruckån. Här finns det flera bänkar utplacerade längs med leden som är 8 km lång. För den som vill gå en kortare tur kan leden vandras på 6 km. Området erbjuder även längre vandringar som Krogenrundan på 10 km och Maratonleden på 37 km.

Vandringen

OBS: leden har av oklar anledning ingen egen skyltning. Följ Maratonledens skyltning i området så hamnar du rätt. Använd gärna appen Naturkartan och en terrängkarta som hjälpmedel.

Vandringen på 8 km startas vid utomhusbassängen “Plasket” i Vansbro. Därifrån följer leden den asfalterade vägen bort mot Lerbäcken via Lerbäcksvägen. Det går även att ta bilen bort till Lerbäcken och parkera vid Y-korsningen innan skogsstigen tar vid. Därifrån är leden 6 km.

Området i Lerbäcken erbjuder flera cykel- och vandringsleder.

Bänkar & träbro

De första kilometrarna går längs en skogsstig vid Västerdalälven där träbänkar finns utplacerade. Det unika med Lerbäcksrundan är den ostörda vyn över Västerdalälven. Under trädens skugga får besökaren slå sig ner och ta del av den rofyllda atmosfären vid älvkanten.

Stigen leder fram till en bro och rastplats. Fortsätt över bron och vidare längs med älven.

Träbro byggd 2021.

Udde i Dalaidyll

Skogsstigen tar besökaren ut till en udde där Gruckån och Västerdalälven möts. Här har träden lämnat plats åt gräset att växa fritt som på en äng. En röd liten stuga smyckar uddens yttersta kant och visar på äkta dalaidyll.

Udden är som gjord för en stunds vila och rofylld fika.

Tillbakavägen

Tillbakavägen går längs med Gruckån en bit innan den svänger in på en skogsstig till höger. Följ skyltningen för Maratonleden för att komma tillbaka till ledens start.

Skogsstigen går in på en gammal körväg som går hela vägen tillbaka till Y-korsningen.

Emmy tipsar

Jag kan rekommendera en alternativ väg tillbaka till starten som går förbi Krogen och sedan vidare mot bron som du passerade i början av vandringen.

Sväng av den gammla körvägen och in på en skogsstig till höger. Det här är efter ca 4.5 km från start. Stigen till Krogen syns på terrängkartan så ta hjälp av den för att hitta rätt!

Området kring krogen är fantastiskt vackert! Stigen går förbi den historiska Krogen och över åkerfält innan den kommer fram till träbron. Från bron går du vänster och tillbaka på den stig du startade vid i början av vandringen.

Hitta hit

Lerbäcken ligger centralt i Vansbro och är lätt att ta sig till både via bil och till fots. Från E16 svänger du in mellan Flottaren och OKQ8. Kör mot Plasket så kommer du hitta rätt väg! Vägen heter Lerbäcksvägen.
Parkera antigen vid Plasket för att gå 8 km eller längre upp på vägen, vid Y-korsningen, för att gå 6 km.

Lerbäcksrundan på Naturkartan

Här hittar du länken till Lerbäcksrundan på Naturkartan: https://naturkartan.se/sv/vansbro/lerbacksrundan

Avslutning

Lerbäcksrundan är fantastiskt fin och lättvandrad! Den nybyggda träbron och de utplacerade bänkarna är en uppskattad tillgång! Underlaget är varierande då den går på olika stigar och vägar.

Personligen upplevde jag tillbakavägen som mindre upplevelserik då den går över från stig till bredare skogsväg. Men passagen förbi Krogen gör tillbakavägen väldigt trevlig!

Mötet mellan Gruckån och Västerdalälven är min personliga favorit. Där kan jag spendera timmar i det rofyllda landskapet!

Gruckån i dess idylliska glans.

Jag hoppas det här inlägget kan hjälpa dig att hitta ut i Vansbro kommuns fina natur!

Jag önskar dig en go tur!
// Emmy

Vill du fortsätta vandra längs Västerdalälven? Läs mer vandringen längs älven mellan Dala-Järna och Vansbro här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *