Vansbros ledkarta

Jettvägen mellan Skålö och Eriksfors

Mellan Skålö och Eriksfors går det en vandringsled på 7.5 km. Den här leden finns med på Vansbros ledkarta och går på den historiska Jettvägen. Här passerar vandraren tjärnar och sjöar där bergen ståtligt visar upp sig i horisonten.

Vandringsleden mellan Skålö och Eriksfors är lättvandrad och i gott skick. Vill du vandra till Eriksfors så berättar jag mer om leden här nedan!

Min kärleksförklaring

Känslan av bergen omkring mig och doften av skogen

Vissa tjärnar ligger fortfarande under vinterns frusna täcke medan andra har slagit sig fria och låter vårsolen spegla sig i den blanka ytan

Lavskrikan flyger ljudlöst mellan de gamla granarna

Spillkråkans svarta kropp hoppar från stam till stam

Orren spelar för mig i sundet

Jag vill inte vara någon annanstans än Mitt i det vilda.

Lilla Mantjärn med berget Klitten i bakgrunden.

Vandringen

Den här vandringen är 7.5 km lång och går från Skålö i Dala-Järna till Eriksfors i Vansbro. Leden är i fint skick med bred stig och bra markeringar och ledskyltar. Längst leden finns det även några informationsskyltar utplacerade som berättar mer om den historiska Jettvägen.

Slummens överste – Minnessten

Vandringen börjar vid Elisabeth Liljegrens minnessten i Skålö, Dala-Järna. Stigen går genom skogen tills den kommer fram till Jettvägen.

Vem var Slummens överste?

Elisabeth Liljegren föddes 1867 i Skålö, Dala-Järna. Hon kom att kallas Slummens överste då hon under sitt liv arbetade med ett stort hjärta för samhällets olycksbarn. Stenen i Skålö är till minne av Elisabeth som har sina rötter i den lilla byn i Vansbro kommun.

Elisabeth Liljegren – Slummens överste.
Föddes här 1867.

Jettvägen

Via Jettvägen fortsätter vandringen förbi Lisshustjärnen och Storhustjärnen innan den går på en grusad skogsväg.

Följ skogsvägen i ca 1 km och fortsätt sedan vandringen via stigen in i skogen. Här finns det en vandringsskylt med texten Jettvägen på.

Vad är Jettvägen?

Jettvägen är en historisk väg som det talades om på 1920 talet då det skulle upprättas en ny väg i Skålö. Det var en het debatt som landshövdingen själv fick avgöra. Vår nuvarande Skålbyväg vann debatten över Jettvägen som även kallades för “Rakspåret”. Via Jettvägen gick buffringen av djuren till fäbodarna. Först på 1940 färdigställdes Jettvägen. Det är denna led som går mellan Skålö och Eriksfors idag.

Tjärnar och sjöar

Leden fortsätter förbi Lilla Mantjärn. I skogen går leden förbi en liten röd stuga innan den passera ännu en skogsväg. Härifrån går leden mot sjön Säxen.

Från strandkanten vid Säxen är det fantastiskt fina vyer mot bergen i horistonten. Här syns Lilla och Stora Gnupen i fjärran.

Stigen fortsätter från sjön mot en tredje skogsväg. Här går leden parallellt med vägen i några hundra meter innan leden fortsätter på skogsvägen. Vid Sunden går leden in i skogen mot Eriksfors.

Eriksfors

Runda sundet och gå mot slutmålet vid dammen i Eriksfors. Här finns det sittplatser med bord och en eldstad precis vid vattnet.

Eriksfors ligger nära väg 26, bara några kilometer utanför centrala Vansbro. Härifrån går det att enkelt bli upplockad eller vandra tillbaka till Skålö via samma vandringsled.

Tur -och retur eller enkelväg?

Tur -och retur blir leden 15 km lång. Då dammen i Eriksfors ligger nära väg 26 går det bra att bli upplockad där för den som vill vandra leden enkelväg.

Hitta hit

Den här leden finns med på Naturkartan. Du hittar den via länken här.

För att hitta till starten av leden i Skålö kan du följa google maps nålen här.

Leden till Eriksfors är lättvandrad och fantastiskt vacker. Det är fridfullt att få ta del av fågellivet i skogarna kring den här leden. Bitvis går leden på skogsbilvägar.
Vattendragen gör leden levande och bjuder på många fina stopp. Jag rekommenderar varmt att vandra här! Be en vän eller familjemedlem att plocka upp dig i Eriksfors om du vill vandra den här enkelväg!

Jag önskar dig en go tur!

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *