Roadtrip Dalarna

Kärleksstigen ♥ Eggarnas Naturreservat.

Vad kan vara mer romantiskt än att se Västerdalälven glimma i solskenet, höra höstlöven prassla under fötterna och vandra på höga åsar?

Kärleksstigen är en av flera stigar som finns i Eggarnas Naturreservat i Malung-Sälens kommun. På en vandringsled på ca 3.5 km får du vandra på Kärleksstigen och Strandvägen. Här är älven som vackrast och den ljuvliga granskogen som djupast.

Det här stället har blivit en av mina absoluta favoriter, kanske främst för att det är så enkelt att komma hit. Bara 25 minuters bilfärd från Vansbro, tre svängar och vips så är Eggarnas naturreservat ditt att uppleva!

Snabb info

Vart? I Eggen, Yttermalung, Malung-Sälens kommun. 25 minuters bilfärd från Vansbro via E16.

Vad? Ett Naturreservat med vandringsleder över en del av Malungsåsen och längs med Västerdalälven.

Tips: Ta en paus på någon utav de utplacerade bänkarna eller vid en av de två slogbodarna vid älven.

Visste du att… Området Eggen har fått sitt namn efter Malungsåsens skarpa åsrygg. Här vandrar du högt på åsens knivskarpa “egg”!

Vandringen

Stigarna tycks gå som i ett “virr-varr” i den här härliga granskogen. Förutom Kärleksstigen och Strandvägen kommer du se skyltar mot Genvägen, Senvägen och Granstigen. Stigarna kommer korsa din väg, våga dig ut på dem om inspirationen faller på!

Den väg jag rekommenderar är en rundtur via Kärleksstigen och Strandvägen, en led på ca 3.5 km som ger dig en rättvis bild av Eggarnas unika naturlandskap!

Kärleksstigen börjar nedanför parkeringen till vänster. Markeringen för Kärleksstigen är blå.

Kärleksstigen går över Malungsåsen som på vissa ställen ger dig utsikt över Västerdalälven som gömmer sig bakom granskogen. Skogen sträcker ut sig längst med åsens väggar på var sida om stigen ger reservatet en magisk känsla.

Strandvägens markering är orange och bjuder på en vacker vandring längst med älven. På den här stigen går du även förbi en slogbod precis vid älven som är perfekta att ta en paus vid.

Strandvägens slogbod är handikappanpassad. Ett fantastiskt initiativ som jag önskar se mer utav på andra ställen! Hit kan du köra bil från parkeringen. Här finns det även utedass.

Strandvägen tar dig tillbaka till parkeringen där du påbörjade vandringen.

Vägbeskrivning

Från Vansbro kör du E16 mot Yttermalung. Sväng av till vänster mot Yttermalungs camping. Fortsätt över bron och ta sedan direkt höger. Här börjar skyltningen mot Eggarnas Naturreservat. Fortsätt på den lilla vägen tills du ser ännu en skylt mot reservatet och sväng av höger.

Parkeringen är på en vändplan precis vid reservatets början.

Jag önskar dig en härlig tur! Emmy

Du har väl inte missat Mitt i det vilda på Instagram? Klicka på länken nedan och följ med på äventyret där!


Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *