Roadtrip Dalarna

Naturstigarna i Haftahedarna.

Jag skulle vilja berätta om en plats där naturstigarna erbjuder dig att ta del utav en naturupplevelse utöver det vanliga. Haftahedarna är ett strövområde där naturen är slående vacker, här finns det något för alla som vill ut i skogen en stund.

Haftahedarna är en omhändertagen naturstig med spångar och broar vars stigar har utplacerade bänkar och slogbodar för besökare att rasta vid.

Snabb info

VART? Malung – Sälens kommun, mellan Äppelbo och Yttermalung.

HUR LÅNGT? 3 mil från Vansbro, ca 30 min körtid.

VAD? Naturstig på 9 eller 3 km.

TIPS: Ta en fikapaus på någon utav parkbänkarna eller slogbodarna längs stigen.

Haftahedarnas historia.

Inlandsisens skapelse

Haftahedarna har bildats från inlandsisens smältvatten. Smältvattnet transporterade löst material, som grus och sand, genom tunnlar från inlandsisens avsmältning. Detta kallas för isälvsavlagringar, dessa skapar höga åsar och det är över dem som stigarna i Haftahedarna går. Området tillhör Malungsåsen som är en rullstensås.

Stenåldernsboplatser

Här har flera spännande fynd gjorts som visar att människan har vistats i Haftahedarna i tusentals år.

Längs med naturstigarna finns det lämningar av stenålderns fångstgropar och boplatser.

Fångstgropar är en slags jaktmetod där viltet fångades i djupa gropar i marken. En metod som var mycket stressande och plågsam för djuret.

Här har det även gjorts fynd utav pilspetsar och stenyxor.

Växt- och Djurliv

I Haftahedarnas myrlandskap växer sällsynta växter som vildorkidén Tvåblad och växten Myrbräckan.

Myrbräckan är rödlistad i Sverige och är en art som drabbats hårt av myrdikningen i landet. Myrbräckans enda kända förekomst i Svealand är just här i Haftahedarna.

Vandringen

I Haftahedarna kan du vandra både 9 och 3 kilometer eller gå 500 meter från parkeringen och besöka Kvissedeforsen. Både den långa och korta turen går i en cirkel som utgår från parkeringen. Jag rekommenderar att gå högervarv och börja vandringen genom att gå längst med Åtjärn.

Långa stigen

Den långa stigen är 9 km lång. Här går du på åsar med fantastisk utsikt över Åtjärn i början av leden och senare Vimyran. Längst med leden finns det bänkar och slogbodar att stanna till vid. Den här leden går förbi Kvissedeforsen.

Kvissedeforsen

Kvissedeforsen är Haftahedarnas egna paradisstrand! Här kan du stanna till vid slogboden och grilla på eldstaden vid stranden. Kvissedeforsen är en del av Västerdalälven.

Korta stigen

Den korta stigen är 3 km lång. Ledens första del är otroligt vacker då du går vid Åtjärn. Här kan du gå till en slogbod som ligger precis vid tjärnens strandkant. En otroligt fin rastplats!

Du kommer passera över bilvägen du körde hit på och fortsätta vandringen genom ungskog. Leden tar dig senarevöver vägen igen och tillbaka till parkeringen.

Den korta stigen går inte förbi Kvissedeforsen. Gå över bilvägen och sväng in höger vid träskylten som skyltar mot Haftahedarna. Gå 500 meter och följ skogsvägen till Västerdalälven. Här kommer du in på en stig som följer älven och tar dig till Kvissedeforsen.

Vägbeskrivning

Haftahedarna ligger 3 mil från Vansrbo. Det tar ca 30 minuter att köra hit.

Nedan hittar du en kartnål till parkeringen till Haftahedarna.

https://goo.gl/maps/HkhJsGohZFLFNZta7

Från Vansbro åker du E16 till Äppelbo. Följ vägen Ovanheden över älven och fortsätt sedan mot Forsbäckheden. Följ Ovanhedens vägen tills du kommer fram till en T-korsning. Här svänger du höger mot Malung. Följ vägen i 5 km tills du ser träskylten “Haftahedarna Naturstig” på högersida om vägen. Sväng direkt ner vänster så är du framme vid parkeringen.

Jag önskar dig en härlig tur, Emmy


PSST: När du ändå är i Malung borde du passa på att ta en tur till KÄRLEKSSTIGEN. Läs mer om den vandringsleden här!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *