Vandring Vansbros ledkarta

Ledkartan: Vålbergsrundan – bergens väg!

Vålbergsrundan sträcker sig genom ett av Vansbro kommuns vackraste landskap! Bergen, tjärnarna och myrarna i Skålös skogar kan trollbinda vem som än besöker dem och Vålbergsrundan tar dig dit!

Allmänt om leden

Den här leden är med på Vansbros ledkartan. Det finns två alternativa sträckor att vandra. Vålbergsrundan är 9 km lång. Det är möjligt att vandra 12 km för den som vill. Leden delas vid Dalstugan där skyltarna leder vandraren upp mot toppen av Vålberget. Den längre turen går runt Vålberget. Leden sammanstrålar igen vid Vålbergets fot.

Om du följer de svarta skyltarna med “Vålbergsrundan” inskrivna på kommer du gå 9 km.

Vandringen går över fyra stycken berg, Vålberget, Holsknösen, Högerisåsen och Kringelrisåsen.

Vålbergsrundan är dels markerad med orange färg på träd men är även uppmärkt med kommunens nya ledskyltar, de svarta skyltarna med en blå ruta och en vandrare på.

Den här leden går genom blötare partier och myrar och kräver bra, vattentåliga kängor!

Ledens markering är orange. Stigen är smått igenväxt på vissa ställen men jag upplevde det trots allt enkelt att följa den orangea markeringen.

Vandringen

Vandringen börjar vid parkeringen vid Kringelrisåsen. Här kan du välja att ta höger eller vänster varv, du kommer tillbaka till startpunkten då leden går i en cirkel. Jag skulle rekommendera att ta höger varv och spara Kringelrisåsen till sist som en belöning när vandringen går mot sitt slut. Men båda hållen fungerar bra!

Fredagsmyren / Fredagsmyran

Från parkeringen går leden en kort bit på grusvägen innan den svänger in i skogen på vänster sida. Härifrån kommer du till Fredagsmyren/fredagsmyran. Den här myren är lång och vid med fantastiska vyer. Här går även ett skoterspår på vintern.

Fredagsmyren längs med Vålbergsrundan. Myrlandskap.
Fredagsmyren

Vandra över myren och in på leden som går genom skogen på andra sidan. När du kommer fram till en grusväg ska du följa den en bit och sedan fortsätta in på leden till höger om vägen. Håll ögonen på de orangea markeringarna som följer grusvägen!

Här passerar du en andra myr och fortsätter vidare mot Stövlingsvallen och Dalstugan.

Stövlingsvallen och Dalstugan

Vid Stövlingsvallen passerar du några stugor och fortsätter sedan vidare mot Dalstugan.

Vid Dalstugan delar stigen sig. En av stigarna går rakt österut och här leder skyltarna “Vålbergsrundan” upp mot Vålbergets topp. Om du väljer att passera Dalstugan och fortsätta stigen rakt söderut blir den sammanlagda vandringen ca 12 km.

Vålberget

Vandringen upp mot Vålbergets topp är brant och bara början av all bergsbestigning som kommer härnäst. Men det är detta som är charmen med leden!

Nedanför Vålberget passerar du en fin liten tjärn utan namn.

Holsknösen

Holsknösen bjuder på fantastiskt fin utsikt som följer dig längs med leden på bergets topp.

Utsikten från Holsknösen

Efter att du har passerat grusvägen kommer du fram till Snöttubergstjärn. Här får du vandra längs med tjärnens östra sida och njuta av omgivningens skönhet! Helt fantastiskt!

Vid slutet av tjärnen kan du se Holsknösen en sista gång innan du går vidare mot vandringens två sista berg.

En tjärn med berg vid horisonten.
Snöttubergstjärn med Holsknösen i Fjärran.

Högerisåsen

När man inte tror att utsikten kan bli bättre slår Högerisåsen på stort! Från den här lilla utsiktsplatsen är vidderna smärtsamt vackra!

Milslång utsikt av skog, berg och sjöar.
Utsikten från Högerisåsen.

Kringelrisåsen

Sist men inte minst, vandringens sista berg: Kringelrisåsen. Den perfekta slutdestinationen innan hemfärd.

Ta ett djupt andetag, njut av utsikten och skriv en rad i gästboken om din vandring kring Vålbergsrundan!

Utsikt från Kringelrisåsen.
Kringelrisåsen.

Vägbeskrivning & parkering

Vid spetsen av Skålövägen tar du av mot Vålbergsvägen. Denna skogsväg tar dig rakt norrut, längs med sjön Hulens västra sida. Fortsätt norrut på vägen utan att svänga av. Efter ungefär 3 kilometer från det att du körde förbi Hulen kommer en träskylt med namnet Kringelrisåsen ingraverat i. Här finns det en liten parkeringsficka längs med skogsvägen där du kan parkera bilen. Här ser du även en svart skylt med “Vålbergsrundan” skriven på.

Läs mer om Kringelrisåsen i det här inlägget:

Jag önskar dig en härlig tur!

// Emmy

No Comments Found

Leave a Reply