Vansbros ledkarta

Tönderbergsrundan – vandring med utsikt

Är du vandringssugen men osäker på vart du ska bege dig? Då kan jag tipsa dig om Tönderbergsrundan!

Tönderbergsrudan är 4 km lång och finns med på Vansbro kommuns ledkarta. Det är en fin vandringsled som bjuder besökaren på fina vyer!

Leden kan vara utmanande då den går uppför berget Tönderberget, men som med de flesta bergsbestigningar så är det mödan värt! Norra delen av berget bjuder på utsikt över sjön Hulen.

Den här leden utgår från samma ställe som Björntjärnsrundan som är 8 km lång, läs mer om den leden här.

Nu sätter vi igång!

Snabb fakta om Tönderbergsrundan. Längd: 4 km, orange markering, svårighetsgrad: röd - medel, Fin utsikt över sjön Hulen.

Vandringen

Tönderbergsrundan är 4 km lång. Leden är markerad med orangemarkering och ledskyltar som visar besökaren runt hela rundan.

Den här vandringsleden går delvis på samma stig som Björntjärnsrundan. Det går att vandra leden från två olika håll. Jag kommer beskriva leden moturs då det ger besökaren en chans att se den fantastiska utsikten på väg ner från Tönderbergets norra sida!

Tjej som vandrar på en led i skogen.

Tönderberget

Den första kilometern från parkeringen går på en bred cykelstig innan den fortsätter upp på Tönderberget via ett traktorspår. Traktorspåret går över till en smalskogsstig som slingrar sig upp mot bergets topp.

Vandringen ner för bergets norra sida bjuder på fantastiskt fin utsikt över sjön Hulen. Här är skogen glesare och bjuder in besökaren till att slå sig ner bland mossiga stubbar för att njuta av omgivningen.

Utsikt över sjön Hulen.

Vid bergets går leden in i en korsning. Håll vänster och fortsätt längs stigen tills den går ut på en skogsväg. Håll vänster ännu en gång och fortsätt in på den breda cykelstigen.

Hitta hit

Tönderbergsrundan finns med på den digitala kartan Naturkartan som går att ladda ner som app till telefonen eller besöka via naturkartan.se

Här hittar du leden via naturkartan.

Tönderbersrundan utgår från samma ställe som Björntjärnsrundan i Skålö, Dala-Järna. Parkering finns i anslutning till leden. Här nedan följer en vägbeskrivning till starten av leden.

Vägbeskrivning

Kör till den nordligaste delen av Skålövägen.

Sväng in till Vålbergsvägen. Här ser du en skylt med en vandrare på.

Följ vägen förbi bostadshusen och in i skogen.

Sväng vänster i första korsningen.

Fortsätt i ca 500 meter tills du ser Tönderbergsrundan och Björntjärnsrundans startskylt och parkeringen på höger sida om vägen.

Skylt mot Tönderberget, vandringsleden.

Jag önskar dig en go tur!

// Emmy

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *