Vansbros ledkarta

Vandra runt Storsjön

Vandringsleden runt Storsjön finns med på Vansbro kommuns ledkarta. Det är en fin vandring där besökaren får gå över spångbeklädda myrar, smala skogsstigar och breda cykelstigar. Efter 50 mils projektet där Vansbros vandring och cykelleder renoverades fick den här leden ett rejält lyft! Det här är det uppdaterade inlägget om Storsjön runt!

Här får du veta allt du behöver för att vandra runt Storsjön.

Snabb info:

Parkering

Storsjön. Viken mellan Skogsarbetarbyn och Ryggåsstugan.
Passa på att besöka Skogsarbetarbyn i Snöån.

Det finns tre olika ställen att starta vandringen på.

1. Ryggåsstugan i Snöån.

2. Mellansjön och Storsjöns möte öster om sjön.

3. Noret, härifrån blir vandringen ca 13 km.

Parkeringen vid caféet Ryggåsstugan är stor och ligger i anslutning till Skogsarbetarbyn som är värt ett besök. Härifrån går leden förbi caféet och vidare på en grusväg längs sjöns östra sida.

Parkeringsfickan vid Mellansjön och Storsjöns möte är mindre men fungerar även som utgångspunkt för vandringen. För att komma hit följer du grusvägen som går förbi Snöå skidstadion. Efter ca 2 km finns det en parkeringsficka du kan stanna på och börja vandringen från. Här står det även en startskylt för vandringarna i området.

Från Noret blir vandringen längre. Här går den en bred cykelstig som tar dig till leden. Det är väldigt fint att vandra från Noret, här får besökaren njuta av tjärnar och myrar innan Storsjön runt påbörjas. Följ länken nedan för att se starten från Noret.

https://naturkartan.se/sv/vansbro/noret-storsjon-runt-noret

Startskyltarna för kommunens leder finns utsatta i anslutning till vandringens startpunkt.

Vandringen

Vandringen runt Storsjön är ca 9 km lång. Jag rekommenderar att gå moturs/vänstervarv och följa leden med sjön på din vänstra sida. 

Låt säga att du börjar vandringen vid Ryggåsstugan då det finns bra parkeringsmöjligheter där. Gå förbi caféet och upp på den lilla skogsstigen höger om Ryggåsstugans vackra timmerstuga. Här kommer du sedan på en grusväg som du vandrar på i ca 1 km. Från vägen har du utsikt över Storsjön. 

Där Storsjön och Mellansjön möts svänger du av grusvägen och fortsätter ner på en träbro. Det är tydligt vart du går av vägen då du möts av en startskylt över vandringarna i området och en tydlig markering för Storsjön runt. 

Det här är en av vandringens vackraste områden! Här får du gå över en fin naturbro av sten och jord där tallarna har lyckats slå rot och skapar en otrolig allé. Stigen blir sedan bred och du följer den tills du kommer fram till nästa skylt. Viktigt att hålla till höger vid stigmötet, följ hela tiden den bredaste stigen tills du möts av markeringen för Storsjön runt, då svänger du in på en smal skogsstig till höger. 

Naturbro vid Storsjön.

Skogsstigen går förbi Hanstjärnen och fortsätter på ett hygge innan landskapet går över till granskog. Fortsätt på stigen tills du når Storsjöns nordligaste del. Här kommer du ut på en grusväg, gå några meter på vägen innan du svänger in på stigen till vänster. Här kommer du in på en cykelstig som du följer tills du ser nästa markering för Storsjön runt. Då svänger du in till vänster och fortsätter ner längst sjöns västsida. 

Den västliga sidan av Storsjön består av mestadels myrmark. Den här delen är spångad med ett undantad. Den första myren du går över saknar spång och det finns en risk att den är för blöt för att gå över. Om det inte går att gå över myren så finns det en alternativ väg på ca 2 km. 

Vänd tillbaka till den breda cykelstigen som du vandrade på innan du svängde av ner mot myren. Fortsätt på cykelstigen i ca 1 km tills du kommer fram till en grusväg. Gå på grusvägen och håll till höger där vägen delar sig. Här kommer du se ett par stugor i slutet av vägen. Innan du kommer fram till stugorna så går vandringsleden in i skogen till höger. Det är orange markering på träden där du ska svänga in. På kartan så går du nu mot Lomtjärnen.

Vandra tryggt runt Storsjön och följ den orangea markeringen.

Den fortsatta vandringen är nu på spänger. Myrarna är vackra och landskapet bjuder på fantastiska vyer. Efter myrarna kommer du in i en granskog där du följer leden de sista kilometrarna mot ledens slutmål. 

När du närmar dig Skogsarbetarbyns timmerstugor vet du att du kommit i mål och är tillbaka vid startpunkten. Belöna dig med en fika på Dala-Järnas mysigaste café Ryggåsstugan!

Hitta hit

En bra utgångspunkt för att vandra runt storsjön är dels Ryggåsstugan och Skogsarbetarbyn som ligger söder om sjön i Snöån. Det går även att följa grusvägen från Snöåstadium och parkera på den östra sidan om sjön. Det finns en parkeringsficka vid startskylten för vandringen runt Storsjön. 

Nordligaste punkten på vandringen ger fantastisk utsikt över Storsjön.

Vill du gå den längre turen startar du i Noret. Vandraringen från Noret är ca 13 km lång.

Här nedan hittar du länken till Naturkartan som visar leden runt Storsjön. Ladda gärna ner appen på din mobil för att enkelt se din position på leden.

https://naturkartan.se/sv/vansbro/snoa-bruk-storsjon-runt

Har du frågor kan du skriva till mig i kommentarerna eller pm:a mig på Instagram! mittidetvilda.blogg

Jag önskar dig en god tur

// Emmy

PSST: Vill du besöka ännu en av Vansbros vackra vandringsleder som dessutom bjuder på hisnande utsikter? Läs då mer om VÅLBERGSRUNDAN här.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *