Vandring Vansbros ledkarta

Lättillgänglig vildmark – 50 mils projektet.

Håll i er! För det pågår ett spännande projekt i Vansbro kommuns skogar!

50 mil leder håller just nu på att rustas upp och kartläggas. Jag har pratat med Åsa, en kvinna som njuter av nära natur hemikring. Hon är samordnare för projektet som till sommaren ska vara färdigt för allmänheten att ta del av.

I vårt samtal berättar Åsa att trycket är högt och nästan varje dag är det någon som kontaktar dem angående projektet. De ser att det finns ett stort intresse för friluftsliv och utflykter i kommunen. Publiceringen av den nya ledkartan är något som många ser fram emot och knappt kan vänta på.

Det är många eldsjälar som arbetar ideellt med projektet ute på fältet. Dessa är olika föreningar som har ställt upp för att få projektet att gå i hamn. Att rusta upp leder innebär mycket arbete. Några av de insatser som krävs är att röja upp, lägga spångar, bygga broar och sätta upp nya markeringar. Lederna kommer att vara graderade och framför allt kommer det att vara lätta till medelsvåra leder vi får se. Startskyltar med information kommer att placeras ut vid lederna.

Projektet riktas framför allt till lokala invånare. Med upprustade leder och en ny ledkarta är förhoppningen att fler ska våga sig ut i naturen. Även den ovane vandraren ska känna sig trygg att ta sig ut i skogen. Med hjälp av karta och markerade, upprustade leder ska det vara enkelt att hitta ut till nya platser i Vansbro kommun. Lederna ska bjuda på en känsla av tillgänglighet. Det ska vara enkelt att ta sig ut. Därför ska det även finnas bra parkeringsplatser i anslutning till lederna. Rastplatser och bänkar längs med stigarna kommer även att finnas på vissa platser!

Den nya kartan som snart släpps ska visa både vandring och cykelleder men även skoterleder till vintern. Så snart kartan är färdigtryckt kommer det mer information om vart den går att köpa. Åsa tipsar om att hålla utkik i de lokala bladen, som “Vansbro bladet”, men även Visitdalarna.se och Vansbro kommuns hemsida och sociala kanaler.

Tre leder som du kan förvänta dig att se på de nya ledkartorna är:

  • Hästingsleden, Uppsälje.
  • Närsjön runt, Nås.
  • Storbyhagen, Dala-Järna.

Kyrkstigen i finnmarken genom Sågen-Eldforsen-Laxtjärn mot Järna kommer att bjuda på en historisk vandring. Här är planen att sätta ut mindre informationsskyltar längs med vandringsleden som berättar om omgivningens historia och de som vandrade här för många år sedan.

Orange markering är det som gäller för de upprustade lederna.

Parallellt med “50 mils projektet” är Vansbro kommun samtidigt en del av Vandringslyftet, där kommunen tillsammans med Visit Dalarna och Länstyrelsen ska göra naturen i Dalarna mer lättillgänglig. Här finns det en långsiktig plan att ge hela Dalarna en enhetlig ledmarkering och gradering. Alla leder graderas under samma kriterier för att hjälpa både lokala och internationella besökare ut i länets sköna natur. Syftet är att skapa igenkänning och gå mot ett mer sammanhållet system av leder och utflyktsmål i alla kommuner i Dalarna.

Dessa 50 mil av Vansbros vandrings, cykel och skoterleder är långt ifrån allt. Det finns många mil till av leder som tyvärr inte kommer hinnas med eller täckas in i budgeten för det här projektet. Förhoppningsvis kommer fler leder att rustas upp även efter projektets slut. Det fortsatta arbetet hänger på ideella krafter och eldsjälar. Friluftsfrämjandet Västerdalarna bär en del av ansvaret för det fortsatta arbetet. Finns det ett intresse för engagemang är det dit man ska vända sig.

Björn, Hasse, Pelle och Åke, några av projektets eldsjälar.

Under en morgontur till Nordanåker fick jag se vad arbetet med upprustningen verkligen innebär! Jag sprang på Åke, Björn, Pelle och Hasse, som var i full fart med att sätta upp skyltarna till en av lederna som startar vid sjön Skramsen. Det var verkligen imponerande att få se arbetet med upprustningen in action! Åke är en eldsjäl på 83 år (!) som ansvarar för vissa av dessa leders upprustning. Dessa frivilliga arbetsmyror gör ett fantastiskt jobb som inte får förbises!

Vi väntar spänt på att kartorna ska släppas och lederna bli färdiga. Den inplanerade invigningen av Vansbros upprustade leder blir tyvärr framflyttad till sensommaren/hösten. Visionen var att få avsluta det här projektet med en folkfest där både mat och vandring skulle erbjudas. På grund av situationen hela samhället befinner sig i har invigningen flyttats fram. Men tills dess får vi ge oss ut och njuta av de nya lederna i små grupper tillsammans med våra nära och kära.

Jag tror personligen att den här satsningen kommer betyda mycket för både lokala invånare men även turister som kommer på besök. Vansbros natur är verkligen ovärderlig och fler måste få ta del av den. Jag hoppas att du som läser detta hittar nya pärlor och smultronställen i och med detta 50-mils projekt.

Stort tack till alla er som arbetar med detta. Ni är frilufsarnas hjältar!

Jag önskar er en god tur

Emmy

No Comments Found

Leave a Reply